Завърши дарителската кампания на най-голямото спортно благотворително събитие на Балканите - „1000 km Balkan Charity Challenge“. Българското участие този сезон беше забележително - 6517 евро (или 69%) от общо всичките 9447 евро, дарени по време на ултрамаратона. Повече от две трети от даренията са направени през Платформата.бг и от български дарители за български състезатели и каузи. Участниците в шестото издание на „1000 km Balkan Charity Challenge“ набираха средства за три български и три румънски благотворителни каузи. Българските каузи бяха на Мулти Култи Колектив, Фондация „Дечица“ и Фондация „Нашите недоносени деца“.  

Фондация „Дечица“ постигна 166% от поствената финансова цел - 4161 евро. Маратонците, които избраха тяхната кауза, постигнаха рекорди в набирането на онлайн дарения. Милен Цанов, Радко Желев и Румен Игнатов успяха да увлекат множество фенове и дарители и набраха повече средства от очакваното от самите тях. Знаково бе участието в бягането и на лидера на Фондация "Дечица" Богдана Манова, която отново участва в маратона заедно със своите деца. Всички те заедно осигуриха достатъчно средства за материали за работа с децата в "Клубчето" и финансиране на уроците по народни танци. Екипът помага на деца, настанени в центрове от семеен тип, чрез работа с различни специалисти и установяване на доверени взаимоотношения с един възрастен - ментор. Децата се учат да говорят правилно, да смятат, да рисуват, да говорят чужди езици, да играят народни танци. Те се учат и да споделят, да вярват в себе си, да се чувстват силни и значими.

За каузата на Мулти Култи Колектив маратонците набраха 2124 евро. Организацията работи успешно вече 7 г., за преодоляване на дискриминацията, нетолерантността, ксенофобията, езика на омразата. Нейните маратонци-фъндрейзъри бяха най-много и сред тях беше организаторът на „1000 km Balkan Charity Challenge“ Станислав Георгиев, който за поредна година успя да премине всичките 1050 километра. Участваха още Иван Христанов, Станимира Георгиева и членовете на МултуКулти Бистра Иванова и Панайот Чафкаров. Набраните средства ще бъдат използвани за интерактивни културно-образователни събития за смесени групи непривилигеровани деца българчета и чужденци, включително бежанци.

Фондация „Нашите недоносени деца“  получи 232 евро дарения за издръжка на семейния център за недоносени деца и техните родители. За подкрепата на дарителите се състезаваха Иван Радев, Валери Ватев и Красимир Георгиев. За жалост тяхна кампания не постигна финансовата си цел, вероятно защото бе непосредствено предшествана от много силна фъндрейзинг кампания за същата кауза. През ноември фондацията отвори официално семейния център в София. Той е модерно оборудван и разполага с три помещения, в които ще се провеждат консултации със специалисти в областта на ранното детско развитие – психолози, логопеди, специалисти по ранна детска интервенция и двигателно развитие, музикотерапевт, ерготерапевт, консултанти по кърмене. Родителите и децата ще имат възможност да посещават психотерапевтични групи и различни други групови занимания: арт-ателиета, групи за игра, музикални занимания, лекции на теми, засягащи отглеждането на недоносените деца, училище за родители. Специализираните услуги ще бъдат само частично заплатени от родителите, така че фондацията ще продължава да набира дарения.

„1000 km Balkan Charity Challenge“ се проведе от 28 октомври до 1 ноември 2017. За 11 дни участниците изминаха 1050 км. през територията на Румъния и България, като два пъти ще преминат Дунав и Стара планина. Денивелацията на трасето е 3500 метра. Участниците се движат с велосипед първите 4 дни (по 160 km/ден) и  бягат 7 дни (по 60 km/ден).

Даряването за каузите ставаше онлайн през сайта на маратона www.1000balkan.com. и през Платформата.бг Каузите можеха да бъдат подкрепяни с дарения директно за тях или чрез участниците в маратона. Даренията към българските каузи се извършваха чрез платежната система на Платформата.бг (platformata.bg). Това е сигурно и ефективно за българските каузи – до тях достигат 95% от дарените средства, а даренията са данъчно ефективни за дарителите (могат да ползват данъчни облекчения за тях). Социалната мрежа за дарители Платформата.бг (platformata.bg) е разработена и се управлява от Фондация BCause.

За миналите пет години благотворителната инициатива събра общо над 170 000 евро.

Освен че има благотворителна цел, ултрамаратонът „1000km Balkan Charity Challenge“ насърчава спорта на открито като алтернатива за здравословен начин на живот, както и активното екологично поведение, чрез засаждане на уникални дървесни видове по протежение на трасето.

Ултрамаратонът „1000km Balkan Charity Challenge“ се организира от Eyes-Open, Спортен клуб Бегач и Elite Running. За шеста година благотворителни партньори на събитието са българската Фондация BCause и румънският ХОСПИС Casa Sperantei. Основните спонсори са УниКредит Банк, УниКредит Булбанк, Евроинс и Kaufland.

Повече информация за проектите и бегачите можете да намерите на сайта на ултрамаратона: www.1000balkan.com

Ако сте регистриран потребител, въведете Вашите данни за вход в долната форма.

Вход в Платформата

Вход Регистрация

Вход