Разказва: Екипът на ПОдЛЕЗНО

Този проект се превърна в най-успешния ни досега. След успеха на Музикалния подлез (сниман в реклама, 2 музикални клипа и избран в класацията на списанието България Ер за едно от “Тайните съкровища на столицата”) четвъртият ни проект беше истинско предизвикателство. Но задружната работа между нашия екип, прекрасните ни доброволци, ентусиазираните ни спонсори и талантливите графити-артисти ни се отблагодари подобаващо. Филмовият подлез получи засилено медийно внимание, а снимка от него в момента се намира на изложбата на Моста на влюбените при НДК.

filmov-podlez-1

Едно от най-забележителните ни преживявания се случи около седмица след официалното откриване, когато с екипа на ПОдЛЕЗНО минавахме оттам и забелязахме един човек, който разглеждаше внимателно рисунките и инсталациите. Попитахме го дали му харесва какво сме направили, при което изражението му се промени и се изпълни с широка усмивка и блясък в очите. Той ни поздрави радушно, стискайки ръката на всеки от нас в своите две ръце и предлагайки своята помощ за бъдещите ни проекти и ни каза, че чака своя приятелка, моден блогър, която искала да си направи фотосесия в нашия подлез!

Все още не сме видяли тази фотосесия в интернет, но си представяме албума от снимки, разказващ нашата вълнуваща история…

filmov-podlez-2

Вървейки през парка по алеята, успоредна на булеварда, изведнъж иззад храстите се показват няколко кошчета за отпадъци, преобразувани герои от любими анимационни филми. Един весел моньон приветства посетителите на подлеза на неговия вход, а зад него се вижда една китна градинка, обособена с много любов от нашата ландшафтна архитектка. Червен килим по стълбището въвежда минувачите в света на киното и ги превежда през историята на това изкуство, изписана със заглавия на филми по стените на двата входа. Слизайки по стълбите човек се потапя в магията на киното - българско, американско, световно и анимационно. Посрещат го стенни графити с внушителни размери на Козият рог, Джурасик парк, Бразилия, Hero, One man punch, както и на известните актьори Мерилин Монро, Чарли Чаплин, Роджър Мур и Брус Лий. Навлизайки навътре от двете страни е изобразена филмова лента, като кадрите в нея са триизмерни инсталации и се сменят в зависимост от посоката на движение. Те се редуват с релефни пана, представящи филмова лента и камера, клапа и режисьорски стол. Забелязва се също една интересна “рисунка” на знаменития Тодор Колев, направена от филмова лента с рамка от видео касети.

filmov-podlez-3

За да направим връзка между поколенията и да промотираме съвременното българско кино, включихме пано с авторския филм на младия талант Димитър Стафидов “Разговор с Ал”, който може да се види на фестивала Златната роза и на фейсбук страницата “Talking to Al/Разговор с Ал”. Направихме триизмерно пано на героите от бъдещия български анимационен сериал “Златната ябълка” и включихме пано на “София филм фест”, в което ще се обменя информация за предстоящите фестивали. Акцент в композицията и в проекта е едното централно пано, на което са поместени гипсови отливки от ръцете на 9 млади обещаващи български актьори. Това са: Калин Врачански, Йоанна Темелкова, Бойко Кръстанов, Радина Кърджилова, Мартин Гяуров, Теодора Духовникова, Владимир Зомбори, Весела Бабинова и Силвия Петкова.

В средата на композицията, поставена в голяма звезда, се намира информационната табела, указваща “главните актьори” в този филмов сценарий, а именно спонсорите от Клийнтех България, Българска консултантска организация и Платформата.бг, както и нашите партньори.

filmov-podlez-4

Чрез Платформата.бг бяха събрани 755 лв. от 16 дарители, което представлява 151% от обявената първоначална сума! Благодарение на тези средства това е първият ни подлез, който се радва на напълно завършен вид с обновени входни пространства, обособена градинка и изрисувани весели кошчета при входа откъм Борисовата градина. Със събраната сума бяха също закупени материали за изработката на паната, представящи и промотиращи филма “Разговор с Ал”, анимационния сериал “Златната ябълка” и паното на “София филм фест”.

На всички датители от Платформата.бг, които пожелаха подарък, направихме уникален ръчно-изработен Оскар за благодарност. Последно получените средства в размер на 200 лв. бяха събрани от една детска градина в близост до подлеза, където, в кутия от прясно мляко, малчуганите са събирали парички за обновяването не техния подлез. Ние се запознахме с тях и смятаме в бъдеще да правим детски работилници, с което да учим децата на активност, отговорност и да им покажем различни техники за рисуване върху рециклирани материали. В знак на благодарност за техния принос към проекта, ние им подарихме един ръчно изработен картонен 3Д пъзел на динозавър в реални размери, на който децата много се зарадваха. За нас беше също истинско удоволствие да се запознаем с някои от дарителите, които минаваха през подлеза, за да видят как върви работата и дори се включиха в нея като доброволци.

Смятаме, че именно благодарение на тази задружност и гражданска осъзнатост и включването на голям брой и различни хора този подлез ще просъществува още дълго време в добро състояние. В работата по подлеза се включиха над 70 доброволци, сред които служителите от фирмите спонсори и още 3 други фирми, 5-има графити-артисти и, разбира се, екипът на ПОдЛЕЗНО.

filmov-podlez-5

Подлезът беше тържествено открит от кмета на район Средец г-жа Мария Ачкова с присъствието на представители на Столична Община и Министерството на младежта и спорта.

Надяваме се, че нашите усилия ще бъдат оценени от ползвателите на подлеза и те ще го пазят и обичат като едно любопитно и приятно кътче в големия град и че още повече хора ще подкрепят каузата ни в бъдеще, защото това, което правим, е за всички!

filmov-podlez-6

Ако сте регистриран потребител, въведете Вашите данни за вход в долната форма.

Вход в Платформата

Вход Регистрация

Вход