za-zemyata.png


За Земята и високопланинските почиствания на защитени територии

Екологично сдружение “За Земята” е независима гражданска организация, която от началото на съществуването си през 1995 г. работи с мисия за създаване на природосъобразен и равнопоставен живот. Сдружението обединява усилия на хора (експерти, активисти, доброволци) за постигане на следните цели: ефективни промени на местни, национални и европейски политики, свързани с чиста околна среда; формиране на активна гражданска култура и участие в превантивни решения; подобряване достъпа на гражданите до информация и правосъдие; повече прозрачност на институциите при управлението и изразходването на публични средства.
Дейността на организацията е съсредоточена в няколко кампании, насочени в конкретни сфери на опазване и възстановяване на околната среда – Нулеви отпадъци, Чист въздух, Екологично земеделие и храни, Енергийна ефективност, Климат, Обществени средства.

През 1999 година група доброволци от „За Земята“ организират първото от вече 20-те почиствания на защитени територии. Всяка година около 100 доброволци се събират за седмица в определени хижи и почистват най-високопланинските терени, където – удивително – все още се намират отпадъци, често невидими с просто око.

Освен че свали над 115 тона отпадъци досега, включително под формата на разпадащи се сгради, движението за почистване привлича и увлича над 2000 души от цялата страна на всякаква възраст през тези 20 години и продължава да създава общност от хора със споделени ценности за грижа и закрила на планината и природата. Също така по време на акциите разпространяваме идеите за Нулеви отпадъци - разговаряхме с туристите, които срещаме, както и с хижарите да не се ползват пластмаси за еднократна употреба по хижите, да не се гори отпадък в печките, всеки турист да носи свое канче, бутилка за вода, туристически чаршаф.

По-голямата част от разходите за акцията са за закупуването на храната за доброволците, стараем се да пазаруваме от малки местни производители и по този начин да подпомогаме екологичното земеделие и да осигуряваме на доброволците чиста храна. Освен това купуваме материали за почистването – чували и ръкавици за многократна употреба, които успяваме да ползваме и за следващи акции. Често ни се налага да заплащаме и транспорта на отпадъците от хижите към сепариращи инсталации и депа за отпадъци. Всеки доброволец получава и символичен подарък за своите усилия и спомен от акцията – тениска, торба, бъф, канче.

Продължаваме с традицията и през 2019 г, през пролетта ще обявим къде ще почистваме, а тази година кампанията ще се организира от следващото поколение доброволци, млади ентусиасти на възраст между 18 и 21 години, които вече 4 години се включват в акциите, а сега ще бъдат основни организатори.

Брой редовни дарители

Брой дарители онлайн: 0
Брой дарители по ведомост: 1

Направете дарение за Екологично сдружение ''За Земята''

Disable donation

Reason: Campaign expired
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта