Back to Campaigns

Мека стая за остри случаи в психиатрията в Ловеч


"Меката стая“ представлява съвременна версия на пространство за изолация, което е обзаведено с тапицирани повърхности и е звуково изолирано. Тя цели закрила в момент на липса на контрол на пациентите над тялото и поведението им.

Меката стая позволява пациентите, изведени в изолация за определен период от време, да бъдат обгрижвани и наблюдавани, без риск да се наранят и без да бъдат връзвани (фиксирани) за легло или стол, каквато е разпространената психиатрична практика.

За какво служи? 

Изолацията в психиатричната практика е начин пациенти в обострено състояние да бъдат подпомогнати да овладеят кризата в защитена среда, без риск да наранят себе си или другите. Такива състояния могат да бъдат остър психотичен епизод, делир, остри състояния при детоксикация на зависими, силно агресивни състояния на деца и младежи с разстройства на привързаността

Кого обслужва меката стая?

Меката стая е предимство, както за пациента, така и за екипа на болницата. Пациентите често преживяват изолацията като наказание, поради болезнени и некомфортни за тялото практики като връзване, но и поради чувството на унижение от невъзможността да ползват сами тоалетна, да се придвижат в пространството, да използват телесната си експресия, да заемат удобна поза за сън. Меката стая позволява пациентите да правят всичко това без рискове и без затруднения за обгрижващия ги персонал.

Екипът на психиатричното отделение от друга страна, който трябва да изолира даден пациент, разчита на добрия контрол върху тялото на пациента, но често преживява насилственото му прилагане като унизително, а своята роля като роля на укротител или надзирател, от когото пациентът се страхува. Меката стая подпомага персонала на болницата да преживее себе си през загриженост към пациентите, а не през контрол над тях.

 

За какво са ни необходими средствата?

  • Изработка на панели за облицоване на стаята;
  • Закупуване на мека подова настилка;
  • Закупуване на подвижна тоалетна;
  • Закупуване на климатик;
  • Закупуване на интерком;
  • Изработка на тапицирана врата с прозорец за наблюдение; 
  • Ремонт и монтаж. 

NEWS AND COMMENTS

Default Avatar
Ирина Атанасова
Donated so far
 1,735  лв.

Goal amount
 15,000  лв.
End of Campaign
30.12.2020
Donor(s)
23

Category : Лечение / рехабилитация

Legal state: NON-PROFITS

Beneficiary: "Фондация Кожа - платформа за психично здраве"

Donors

Donor Name
Amount
Anonymous donor  100  лв.
Anonymous donor  200  лв.
Петя Димитрова  500  лв.
Станислава Петрова  50  лв.
Anonymous donor  20  лв.

CAMPAIGN PROMOTER

Default Avatar
Ирина Атанасова

Campaign QR Code

Мека стая за остри случаи в психиатрията в Ловеч  - Платформата
Платформата.бг © 2020. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта