Back to Campaigns

Розовата къща-последното безплатно място за хора със зависимости


* актуализация-отчет 2 април 2021

От 1-ви март 2021 Розовата къща работи на пълен ден, от 9.00 до 17.00, тази мечта се осъществи, а през изминалите три месеца сме нахранили 123-ма човека 2318 пъти (да, две хиляди триста и осемнайсет обяда!). Облекли сме 202-ма човека, кой с чорапи, кой с балтон, 202-ма имат най-нужното.На практика през всеки работен ден някой се е изпрал, а 96 човека са се сдобили с паста за зъби, четка, сапун... 18 са получили лекарства.56 човека са били консултирани от екипа - Илияна, Елмира и Иво, които са им важни напътствия. 51 са придружени и подкрепени за издаване на лични карти, телк-решения, ходене по лекари и социални служби. А най-важни за нас все пак остават погледите на Боби* и Рая*, които вчера гледаха филм на компютъра, докато чакаха пералнята да свърши. Ей такива огромни очи, жадни да погълнат всеки миг от магията, спокойни и мъничко щастливи.

И стана така, че в момента Розовата къща е единственото безплатно място в България, което помага на хората със зависимости да оцелеят. Буквално.
На останалите организации в страната, които извършваха сродни дейности се наложи да ги спрат, след като Министерство на здравето не осигури средства за изпълнението им.
На 1 юли дейността си прекрати една от най-големите организации, които работеха с хора, които употребяват наркотици - „Инициатива за здраве“ се бореше за здравето и живота на тези хора в продължение на повече от 22 години в София. „Доза обич“ от Бургас, които са абсолютно невероятни, също спират тези услуги, още 2 подобни организации във Варна и Пловдив спират работата си с хората със зависимости. Преди няколко години тези дейности бяха спрени в други 6 града.

Супер емоционална съм във връзка с тези ужасни новини, но точно затова е редно да се фокусираме върху оцеляването на „Розовата къща“. Опитите да осигурим релевантно финансиране са без резултат и няма изгледи такова да се намери скоро. А, ако стане така, че и ние затворим, съвсем няма да има кой да подаде ръка на хората в нужда. Това не е добре не само за тях, а за всички ни. „Розовата къща“ показва нормалността, нормалността каквато трябва да целим във всичко.
И е обща задача да я осигурим.
За да запазим дейностите си такива, каквито са в момента се нуждаем от около 4000 лв. на месец. За да работим така, както искаме се нуждаем от поне два пъти повече.
В момента в „Розовата къща“ официално са регистрирани над 200 човека, като всеки ден в нея се хранят поне 40. Освен храна, получават и дрехи, пералня, хигиенни материали, дезинфекционни средства, с помощта на Каритас България, поемаме и кръвни изследвания, а когато някой е заразен с Хепатити или ХИВ съдействаме да се включи в терапия.
Знам, че много хора ще си кажат, че това не ги засяга, че ще има такива, които направо ще ни наругаят, но знам и че е пълно със страхотни човеци, които искат всички да живеем по-добре, които разбират колко важно е за абсолютно всеки да получи подкрепа, да бъде разпознат като равен и стойностен, да види светлина в тунела поне за малко, но пък всеки ден. Ние сме там затова.
Срамувам се за колко малко пари работят прекрасните хора от екипа на Къщата и се възхищавам на огромните им души. Благодаря ви!

Огромната ни цел е да работим с пълно работно време, да подкрепяме повече хора, за повече часове, да докажем на институциите как се прави добре и да ги убедим, че това е нещо, което трябва да финансират без компромиси.
За да успеем се нуждаем от помощ. От Вашата помощ.

NEWS AND COMMENTS

Default Avatar
Юлия Георгиева
Donated so far
 12,180  лв.

Goal amount
 20,000  лв.
End of Campaign
29.12.2020
Donor(s)
93

Category : Човешки права

Legal state: NON-PROFITS

Beneficiary: Център за хуманни политики

Donors

Donor Name
Amount
Anonymous donor  50  лв.
Anonymous donor  100  лв.
Anonymous donor  100  лв.
Anonymous donor  1,000  лв.
Anonymous donor  200  лв.

CAMPAIGN PROMOTER

Default Avatar
Юлия Георгиева

Campaign QR Code

Розовата къща-последното безплатно място за хора със зависимости - Платформата
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта