Back to Campaigns

Да възстановим щетите от пожара в Драгоманското блато


На 22 януари 2020 г. вечерта в Драгоманското блато избухна пожар, който обхвана и унищожи 80% от растителността (тръстика, папури, камъш). Огънят засегна и посетителската инфраструктура – 300 м дървена пътека и кула за наблюдение, които Сружение за дива природа БАЛКАНИ с помощта на доброволци и дарители изгради и поддържа вече 15 години. Дървените мостчета винаги са били с безплатен достъп и позволиха на хиляди ученици да опознаят ценността на Драгоманското блато като една от влажните зони със световно значение. Разходката сред тръстиките и папурите, възможността да се видят водни лилии в естествена среда и уникални насекомоядни растения, както и неповторимото усещане да се разпознае песента на мустакатия синигер или големия воден бик промениха отношението на деца и възрастни към блатото. След пожара тръстиките ще се възстановят – още през юни ще видим новата зеленина в блатото. Надяваме се, че валежите ще повишат рекордно ниските водни нива в блатото, за да може и тази година белите чапли да гнездят необезпокоявани в блатото.

Това, което зависи от нас, е да изградим и поправим унищожената посетителска инфраструктура. За да развиваме образование близо до природата, защото досегът с нея ни учи да я обичаме и опазваме. За да намалим броя на хората, които биха драснали клечката отново…

Колко пари са нужни? Предстои да изследваме пораженията върху посетителската инфраструктура и да установим какви ще бъдат разходите за възстановяването на дървената пътека. Предварителните изчисления показват, че изграждането на метална конструкция за основа вместо дървената, която беше досега, подмяната на дървения материал и моста над един от каналите в блатото ще струва около 46 000 лв. Макар сумата да е голяма вече има дарения на стойност 665 лв. и вярваме, че заедно ще успеем да направим блатото достъпно отново!

Кои сме ние? Сдружение за дива природа БАЛКАНИ е организация с нестопанска цел, работеща в обществена полза. Основните ни цели са проучването, опазването и възстановяването на дивата природа, съхранението ѝ за бъдещото поколение и екологично образование. Създадохме и поддържаме два посетителски центъра и инфраструктура на Драгоманското блато и в село Влахи, Пирин планина, за да провеждаме образователни дейности в близост до природата.

NEWS AND COMMENTS

Default Avatar
СДП БАЛКАНИ
Donated so far
 6,103  лв.

Goal amount
 46,000  лв.
End of Campaign
23.06.2020
Donor(s)
138

Category : Природа / животни

Legal state: NON-PROFITS

Beneficiary: Сдружение за дива природа БАЛКАНИ

Donors

Donor Name
Amount
Венелина Върбова  200  лв.
Anonymous donor  30  лв.
Иво  20  лв.
Златин Младенски  20  лв.
Людмила Филипова  50  лв.

CAMPAIGN PROMOTER

Default Avatar
СДП БАЛКАНИ

Campaign QR Code

Да възстановим щетите от пожара в Драгоманското блато - Платформата
Платформата.бг © 2022. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта