Back to Campaigns

Самодейците от село Търнак искаме да спасим своето читалище


През 2019 г. НЧ „Васил Левски 1899“ с. Търнак отбеляза своя 120-годишен юбилей. През всичките тези години не е прекъсвало своята дейност. От сцената на читалището започва своя творчески път режисьорът Дако Даковски. Тук се ражда и известният в цяла Врачанска област женски хор на Цветан Цоканов, носител на редица медали и отличия от Копривщица, Рожен, Юндола. Стотици самодейци са преминали през читалищните колективи и са оставили частица от сърцето си в този храм на духовността!
Днес това е единствената културна институция в селото, в което живеят 1500 човека, има детска градина и основно училище. Читалището предлага на деца и младежи среда за учене, творчество и забавление. В читалищните състави участват 15 деца и младежи. Около 20 самодейци взимат участие в различните празници и инициативи. Танцов състав „Аира“ е сформиран само от деца, които сами разучават танците си. Участват всяка година на фестивали и събори. Носители са на медали и отличия. Децата от краеведски клуб „Роден край“ участват в краеведски конференци във Враца. Театрален състав „Светулка“ е сформиран от младежи, разучават основно скечове. С тях организираме детски празници - 1 юни, „Карнавал на приказните герои“, „Здравей, лято“, „Училище, здравей“. В читалището има обособен интернет център. Функционира и музейна сбирка, която беше ремонтирана през изминалата година по проект. През 2016 г., съвместно с Кметството, започнахме провеждането на фолклорен събор „Ехо от Търнак“, на който си дават среща близо 200 участника.

Сградата на читалището е построена през 1933-1939 г. със средства на местното население. През 2017 г., след дългогодишни проблеми с течове на покрива на театралния салон, се получи пропадане на тавана и салонът стана негоден за ползване.
Търсихме средства за ремонт на покрива на салона по различни начини – с дарителски кутии, благотворителни базари, спонсорства и успяхме да съберем малка сума. Сега се обръщаме към всички Вас – хората с големи сърца, които имат възможност да ни помогнат! Средствата, които съберем ще ни помогнат да реализираме основен ремонт на покрива и на тавана на салона. Сумата, която ни е необходима е 25 000 лв.


Читалището не е само сградата! Читалището са и хората, които в годините са имали и ще имат потребността да се докоснат до историята, до фолклора, до книгата. Обръщаме се към всички, за които читалището в Търнак е част от живота им, част от хубавите спомени! Всички Вие, които сте оставили следа в читалищната летопис, всички Вие самодейци, любители, читатели, които вече сте далеч от родния край, но все още пазите мил спомен от живота си тук! Нека заедно да помогнем на родното ни читалище, за да го има и за следващите поколения! Нека пазим този свещен пламък, запален от предците ни преди 120 години.


Благодарим Ви за ПОДКРЕПАТА!

NEWS AND COMMENTS

Default Avatar
Виолета Кръстева
Donated so far
 750  лв.

Goal amount
 25,000  лв.
End of Campaign
27.07.2020
Donor(s)
4

Category : Култура / изкуство

Legal state: NON-PROFITS

Beneficiary: Народно читалище "Васил Левски 1899"

Donors

Donor Name
Amount
Anonymous donor  80  лв.
Anonymous donor  580  лв.
Anonymous donor  40  лв.
Христинка Димитрова  50  лв.

Giveback details


Donate 50 lv. and get:
магнит за хладилник с лого "120 години
НЧ "Васил Левски 1899" Търнак

Total: 40 gift/s/.
 

Donate 100 lv. and get:
настолен календар с фотоси от
читалището

Total: 40 gift/s/.
 

Donate 150 lv. and get:
стенен календар с фотоси от
читалището

Total: 40 gift/s/.
 

CAMPAIGN PROMOTER

Default Avatar
Виолета Кръстева

Campaign QR Code

Самодейците от село Търнак искаме да спасим своето читалище - Платформата
Платформата.бг © 2022. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта