Back to Campaigns

Метеорологични станции за българската база на Антарктида


Съвместно с Българския Антарктически Институт (БАИ), Meteo.Rocks изпрати първите две български метеорологични станции BOTEV (Bulgarian Observation Tool for Environmental Values) на о. Ливингстън, Антарктида.

Българската база Св. Климент Охридски се намира на 62 градуса южна ширина, и попада на границата на полярната климатична зона. Разположението на базата позволява извършването на множество ключови изследвания в области на климатологията и метеорологията.

Двете метеорологични станции измерваха и изпращаха данни успешно в рамките на престоя на експедицията. Едната беше върната обратно в България, втората остана за зимния сезон и  събира данни. 

Проектът е голям успех,, както за екипа на Meteo.Rocks, така и за нашите учени от БАИ. С научените уроци от едно от най-екстремните места на планетата, подобрихме качеството и надеждността на нашите станции 

Българската база досега не разполагаше със собствени метеостанции и за своите проучвания разчиташе на оборудване, предоставени по други съвместни муждународни научни проекти. Това ограничава възможностите за извършването на пълноценни изследвания от нашите учени.

За да може тези изследвания да продължат, екипът на БАИ иска да монтира още метеорологични станции, пригодени за екстремните условия на континента. 

Ние от Meteo.Rocks имаме амбицията с ваша помощ да осигурим нужното оборудване.

За предстоящата експедиция през сезон 2019/2020 можем да изпратим две нови станции, които ще измерват температура, влага, налягане,  скорост и посока на вятъра. Данните от станцията ще се предават до локално устройство, разположено в базата. Оттам те ще бъдат препращани, чрез сателитна връзка, до България и ще бъдат общодостъпни в реално време.

Целта ни е бе да наберем нужните средства до края на месец август и с ваша помощ събрахме средства за една станция. Удължихме срока до края на месец септември, за да съберем дредства за още една станция. Тя може да тръгне с втората група на експедицията. Искаме да изработим и тестваме обстойно оборудването, преди то да тръгне на 15 000 километрово пътешествие от България. 

За да изпратим една станция се нуждаем от 1 150 лева.

За да изпратим втора станция са ни нужни общо 2 300 лева.

Идеята на нашия проект обхваща проектиране, производство и продажба на автоматични метеорологични станции. Такива вече са монтирана в Института по Метеорология и Геология на Университет Виена. Имаме прототипни станции, монтирани на хижи в България - Вихрен, Мальовица, Алеко, Камен дел, както и на къмпинг Градина.  

Климатът се променя и зачестяват екстремните метеорологични явления. Все по-често ставаме свидетели на унищожителни урагани, засушавания, екстремни температури. Изследването на климатичните процеси, особено в полярни райони като остров Ливингстън, могат да ни дадат важна информация за скоростта, степента и посоката в която се променя климатът на планетата. 

NEWS AND COMMENTS

Default Avatar
Димитър Митев
Donated so far
 1,375  лв.

Goal amount
 2,300  лв.
End of Campaign
27.09.2019
Donor(s)
19

Category : Образование / наука

Legal state: NON-PROFITS

Beneficiary: Фондация Bcause

Donors

Donor Name
Amount
Петър Костадинов  200  лв.
Anonymous donor  100  лв.
Anonymous donor  100  лв.
Anonymous donor  100  лв.
Anonymous donor  100  лв.

CAMPAIGN PROMOTER

Default Avatar
Димитър Митев

Campaign QR Code

Метеорологични станции за българската база на Антарктида - Платформата
Платформата.бг © 2020. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта