Back to Campaigns

ЗИМАТА НА БЕЛОШИПИТЕ ВЕТРУШКИ


Зелени Балкани са национална, неправителствена, гражданска организация, чиято мисия е опазване на биоразнообразието  в страната. Близо 30 години, Зелени Балкани работят за опазване на българската природа.

Зелени Балкани осъществиха амбициозен природозащитен проект за възстановяване на един изчезнал вид – белошипата ветрушка – един от най-успешните проекти в българската природозащита. В резултат на  над 6 години упорита работа, екипът ни успя да внесе от Испания близо   600 птици, да размножи в неволя над 150 птици, да поддържа големи територии пасища в Сакар, да проведе десетки експедиции, представяния пред стотици деца и много много други дейности – упорит труд на голям екип от хора. В следствие на това, този изчезнал  вид се завърна като част от българската природа и в района на с. Левка има действаща колония от над 30 двойки. Това е един от малкото примери в съвременната природозащита на успешно завръщане на изчезнал вид.
За съжаление, обаче, към момента екипът на Зелени Балкани няма целево финансиране и средства за опазването на вида.

Това е проблем на всички хора, защото ако не се полагат допълнителни усилия за опазването на вида е възможно той пак да изчезне. Това са соколчета, които се хранят с насекоми в ливади, пасища и селскостопански посеви и по този начин допринасят огромна полза на нас –хората. Изчезването им ще доведе до изчезването на тази тяхна екологична функция, от което негативи ще има за цялото общество. Това ще наложи използването на пестициди и отрови, което не е необходимо, ако ги има полезните птици. Така биха били изгубени и всички огромни средства и усилия, инвестирани от ЕС и екипа на Зелени Балкани.

Искаме да проведем зимна подготовка за завръщането на прелетните соколчета, които през зимата са в Африка, а напролет се връщат тук. За да загнездят отново е нужна подготовка за това. Искаме да подменим и/или заменим 10 от гнездилките, в които се размножават редките птици.
Искаме да почистим всички останали гнездилки в Модул за размножаване на белошипи ветрушки в Левка. Искаме да проведем доброволческа „бригада“ с участието на 20 доброволеца, за поддържане на Модула, почистване, пребоядисване и други дейности.

Искаме да въвлечем и местните хора, като проведем представяния пред близо 100 ученици и младежи от района, за важността за опазване на редките видове .
Искаме да поставим и две информационни табели за вида.

Можете да ни подкрепите и чрез DMS SOKOL на номер 17777 за трите мобилни оператора, за повече подробности: https://goo.gl/wj2wNj

NEWS AND COMMENTS

Default Avatar
Елена Стоева
Donated so far
 90  лв.

Goal amount
 2,500  лв.
End of Campaign
05.12.2018
Donor(s)
5

Category : Природа / животни

Legal state: NON-PROFITS

Beneficiary: СНЦ "ЗЕЛЕНИ БАЛКАНИ"

Donors

Donor Name
Amount
Anonymous donor  30  лв.
Margarita Ilieva  30  лв.
Галин Григоров  10  лв.
Светлин Севов  10  лв.
Иван Трифонов  10  лв.

Giveback details


Donate 10 lv. and get:
сертификат за дарение

Total: 250 gift/s/.
 

CAMPAIGN PROMOTER

Default Avatar
Елена Стоева

Campaign QR Code

ЗИМАТА НА БЕЛОШИПИТЕ ВЕТРУШКИ - Платформата
Платформата.бг © 2020. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта