Back to Campaigns

Първи стъпки в българския език за украинци


Когато твоят собствен език не ти служи, е ужасяващо и страшно, сякаш войната го е отрязала. От някой вече си никой. И никой не може да ти помогне, докато не проговориш отново. Докато не научиш другия език. 

Почти две години  след началото на войната срещу Украйна всички сме уморени. Трябваше всичко отдавна да е приключило, трябваше светът отново да е както преди, трябваше украинците да са се прибрали в Украйна, в домовете си, при семействата си, приятелите си. Трябваше, но не е.

Агресията срещу Украйна продължава. Домовете на много хора отдавна не съществуват, други са под постоянна угроза. Закрилата, която можем да им предложим ние тук - в България, е все така жизненоважна.

Само за три месеца ние можем да подарим на украинците в България нашия език, можем да им помогнем да са отново себе си и отново да носят отговорността за настоящето и бъдещето си, да работят, както винаги е било. Можем, но не сами.

В началото Академия "Никола Тесла" покриваше всички разходи, но отдавна силите ни не стигат. Около 1/3 от разходите за обученията се покриват от самите украинци. Повече не можем да им поискаме, не и преди да проговорят езика. Надяваме се на вашите подкрепа за първите им стъпки на наша земя, на вашите дарения тук и сега.

От началото на войната през курсовете по български език в Академия "Никола Тесла" преминаха стотици украинци. С всички винаги започваме на езика на добрата воля - с жестове, картинки, думи с всевъзможен произход, за да чуем покъртителните първи "Аз съм... идвам от.... тук съм с.... заради войната".

През 2023 г. в курсовете са се включили общо 733 души: 

  • януари, февруари, март - 178 души 
  • април, май, юни - 224 души 
  • юли, август - 125 души 
  • септември, октомври, ноември - 206 души

Новият курс започна на 4 декември с 192 души. От началото на войната с повече от 1700.  Получихме стотици благодарствени писма на чуден български език!

Войната продължава, продължаваме и ние. Разходите, които не можем да покрием са 3 000 лв. на месец или 36000 за 2024 година. С тези пари осигуряваме обучение по български език за начинаещи - два пъти на седмица по два астрономически часа - на място в София и онлайн.

Не можем да ги оставим сами... Не и преди да проговорят езика... Не още, не днес!

Бъдете с нас, нека съпротивата срещу безумието на тази война продължи.

Даренията постъпват по специална сметка на Сдружение "Българската задруга", което следи за целевото им ползване.

NEWS AND COMMENTS

Default Avatar
Валентина Иванова
Donated so far
 6,620  лв.

Goal amount
 36,000  лв.
End of Campaign
31.05.2024
Donor(s)
8

Category : Бежанци / мигранти

Legal state: NON-PROFITS

Beneficiary: Сдружение 'Българската задруга'

Donors

Donor Name
Amount
Георги Андреев  20  лв.
Anonymous donor  50  лв.
Anonymous donor  500  лв.
Anonymous donor  200  лв.
Anonymous donor  5,350  лв.

CAMPAIGN PROMOTER

Default Avatar
Валентина Иванова

Campaign QR Code

Първи стъпки в българския език за украинци - Платформата
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта