Back to Campaigns

КАУЗА #ДаБъдеБаня


Бихте ли посетили минерална баня с мъжко и женско отделение, ако тя е чиста, реставрирана, приветлива, като цяло предлага услугите на СПА-тата и дори ги надгражда? При това, струва в пъти по евтино! В България вече има примери, че това е възможно - баните в Стрелча, Ягода, Симитли, Якоруда, Панчарево, Хасковски минерални бани…Има обаче и десетки затворени и тънещи в разруха минерални бани, а има и такива, които работят, но услугите в тях не са на нужното ниво.

Все още няма създадена всеобхватна и единна база данни за минералните бани и това налага изработката на ИНТЕРАКТИВНА КАРТА-ПЪТЕВОДИТЕЛ, която да дава информация за:

РАБОТЕЩИТЕ БАНИ - местоположение, режим на работа и работно време, цени, услуги, свойства и показания на минералната вода, рейтинг на банята по петзвездната система.

НЕРАБОТЕЩИТЕ БАНИ - местоположение, собственост, статут, история, архитектурни качества и състояние на сградите, състояние на сондажите, дебит и качества на водата, термални практики и традиции, посещаемост през годините.

Изработването и разпространението на такава база данни би било от полза, както на потребителите, така и на държавните институции и неправителствените организации, имащи отношение към минералните бани. То би помогнало за въвеждането в експлоатация на неработещите бани с услуги, присъщи на един качествен продукт и би подобрило качеството на услугите в баните, които работят.

Всъщност създаването на такава карта би следвало да е ангажимент на държавата, но тъй като тя години наред не се заема, се налага ние от Българска асоциация за термално наследство (БАТН) да осъществим този трудоемък и скъп проект. За целта са необходими 15 000 лв. и около година усилия на екип от експерти.

БАТН цели да възвърне обществената значимост на минералните бани - единствен по рода си български продукт, съчетал най-доброто от ориенталските традиции и традициите на европейските балнеокурорти. Баните на България следва да работят не като скъпи и достъпни за малцина СПА-та, а като термални центрове в духа на добрата българска традиция - социални средища със специфични културни и здравни практики.

Работим, за да постигнем ШИРОК ОБЩЕСТВЕН ДОСТЪП до минералната вода и търсим решения за осигуряване правото на гражданите да ползват ресурса за здравна превенция, рехабилитация, лечение и релакс. Първа стъпка към всичко това е именно интерактивната карта-пътеводител.

Нуждаем се от Вашата подкрепа, за да постигнем промяната!

#ДаБъдеБаня

*В колажа са използвани снимки от Интернет.

NEWS AND COMMENTS

Default Avatar
Надя Иванова
Donated so far
 5,174  лв.

Goal amount
 15,000  лв.
End of Campaign
30.06.2024
Donor(s)
94

Category : Подобряване на средата

Legal state: NON-PROFITS

Beneficiary: Българска асоциация за термално наследство (БАТН)

Donors

Donor Name
Amount
Anonymous donor  20  лв.
Anonymous donor  30  лв.
Мария Петрова  50  лв.
Николай Гънчев  100  лв.
Anonymous donor  100  лв.

CAMPAIGN PROMOTER

Default Avatar
Надя Иванова

Campaign QR Code

КАУЗА #ДаБъдеБаня - Платформата
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта