Back to Campaigns

Подкрепа за Сара и Мартина - златните сестри в българската математика


Благодарение на корпоративен дарител, цялата сума за участие във финала на Copernicus Olympiad – направление Математика, 09 - 13.07.2023 г. в Ню Йорк, САЩ e осигурена и Сарка и Марти ще могат да представляват България.

Тъй като предстои още един международен финал, продължаваме набирането на средства за участието им в него.

В периода 06-13.08.2023, в Лондон ще се проведе глобалния кръг на IMEC (International Mathematics Exam Center) - https://sites.google.com/view/imec-online/global-round-uk - направление Математика. В първите два кръга участие са взели ученици от 33 държави (Participating Countries: Afghanistan, Malaysia, Romania, UK, Ukraine, Azerbaijan, Cambodia, Turkey, Nigeria, Iraq, Bulgaria, Myanmar, Tajikistan, Indonesia, Kyrgyzstan, Moldova, Philippines, Thailand, Tanzania, Tunisia, Mozambique, Kazakhstan, Vietnam, Turkmenistan, Albania, Egypt, USA, Canada, Hong Kong, Macau, Bangladesh, Laos, Nepal). На база резултатите от финалния кръг на състезанието, се  определя кои ученици ще бъдат допуснати до финала. По време на финала учениците е трябвало да решат 25 задачи на английски език за 60 минути. Мартина Илиева (6 клас) и Сара Илиева спечелиха златни медали, с което заслужиха правото да представляват България на глобалния кръг, който ще се проведе присъствено в Лондон.

За да могат да участват е необходима сума в размер на около 10,5 х. лв., която се формира както следва:

- 2 * 1 250 £ + 1 * 1 100 £ (такса участници+придружител) - включва таксата за състезанието, настаняване, храна и трансфери. Придружителят или заплаща посочената такса или сам си осигурява/плаща трансфери, настаняване, храна и т.н., т.е. всички разноски.

- 2 000 лв. – 3 бр. самолетни билети – София/Лондон Хийтроу/София

- 300 лв. - застраховки и др.

Сумата е за две деца и придружител.

Кратко представяне на Мартина Илиева и Сара Илиева.

До момента Мартина Илиева (6-ти клaс) има спечелени 9 купи за Световен шампион; 8 купи за Световен вицешампион и 4 купи за абсолютно трето място в Генералната класация от участия в Международни състезания по математика. Носител е на 2 купи за Международна звезда, 2 купи за Легенда и 1 купа за перфектен резултат.  От участия в български и международни състезания има спечелени над 150 медала. Мартина е член на Клуб 2018, Клуб 2019, Клуб 2020 и Клуб 2021 на “Успелите деца на България“ на фондация „Димитър Бербатов“. Лауреат на Голямата награда за 2019 г. (възрастова група I – IV клас) и 2021 г. (възрастова група V – VIII клас), финалист за Голямата награда за 2020 г. Званието Лауреат на голямата награда получава само един ученик от цяла България от всички участници от съответната възрастова група I – IV клас или V – VIII клас и през 2019 и 2021 г. това беше Марти. През 2020 г. беше финалист за голямата награда, т.е. класирана в топ 3 за съответната възрастова група.

По-подробна информация за представянето на Марти през 2022 г. може да бъде прочетено тук: https://dberbatov.org/nagradi/nominee/home/220411

Сара Илиева (9 клас) има спечелени 9 купи за Световен шампион; 4 купи за Световен вицешампион и 3 купи за абсолютно трето място в Генералната класация от участия в Международни състезания по математика. Носител е на 3 купи за Международна звезда, 1 купа за Легенда и 1 купа за перфектен резултат.  От участия в български и международни състезания има спечелени над 180 медала. През 2021 г. Сара беше част от Националния младежки отбор на България по математика, който представи страната ни в XXVI Младежка Балканска олимпиада по математика (присъствена) – Сараево (Босна и Херцеговина), 28.06.-03.07.2022 г. и завоюва бронзов медал. Сара е член на Клуб 2017, Клуб 2018, Клуб 2019, Клуб 2020 и Клуб 2021 на “Успелите деца на България“ на фондация „Димитър Бербатов“.

По-подробна информация за представянето на Сарка през 2022 г. може да бъде прочетено тук: https://dberbatov.org/nagradi/nominee/home/220413

С издадените през 2020 г. две книги от поредицата "Матаметически трикове", Сара Илиева стана най-младият автор (13 г.) на математическа литература в България. В началото на септември 2022 излязоха от печат трета и четвърта част от поредицата "Математически трикове", в които Марти е съавтор на сестра си Сара Илиева. Въпреки че е само на 11 г., Марти започна да измисля и свои начини за бързо и хитро решаване на задачите и съответно в книгите за някои задачи са посочени по два метода за решаване – на Марти и на Сарка.

Ако проявявате интерес и бихте желали да финансирате частично или цялостно участието на Мартина и Сара Илиева нв Global round IMEC можете да се свържете с мен на e-mail: daniela6@abv.bg или Facebook.

NEWS AND COMMENTS

Default Avatar
Даниела Ангелова-Илиева
Donated so far
 4,883  лв.

Goal amount
 10,500  лв.
End of Campaign
15.07.2023
Donor(s)
58

Category : Образование / наука

Legal state: NON-PROFITS

Beneficiary: Даниела Стоянова Ангелова-Илиева

Donors

Donor Name
Amount
Anonymous donor  100  лв.
Константин Иванов  50  лв.
Anonymous donor  20  лв.
Anonymous donor  1,000  лв.
Anonymous donor  50  лв.

CAMPAIGN PROMOTER

Default Avatar
Даниела Ангелова-Илиева

Campaign QR Code

Подкрепа за Сара и Мартина - златните сестри в българската математика  - Платформата
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта