Back to Campaigns

Кастрация на бездомни котки


Кастрирай & върни: 
нашата мисия е да се грижим за кварталните котаци.

  • Усилията ни са насочени към акциите “Кастрирай & върни”, защото кастрацията е единственото хуманно и ефикасно средство за контрол на популацията от бездомни животни. Програмата създава по-добри условия за живот за котките и за хората и спомага съжителството им в населени места.

Кастрирай & върни е метод за намаляване на популацията на уличните котки по хумамен начин, който позволява на животните да живеят по-качествено и по-дълго, докато бройката им намалява постепенно, защото спират да се размножават. 

  • За всяко улично коте кастрацията означава значително по-дълъг и по-лек живот. Средната продължителност на живота на самотна, некастрирана бездомна котка е 2 години. Сред обгрижваните котешки колонии, в които котките са кастрирани, продължителността на живота стига до 6 години и нагоре.
  • Стабилизирането на популацията намалява конкуренцията за територия и храна.
  • Кастрацията елиминира значителни рискове от развиване на здравословни проблеми и нежеланите поведения при котараците, които често са повод за агресия на хората към тях. 
  • Всяка кастрирана женска котка = десетки бебета, които няма да се родят и загинат на улицата. Според статистиките, 75% от котетата, родени навън не оцеляват до 6 месечна възраст. Най-ефективният начин да се подобри качеството на живот на бездомните животни е методът “Кастрирай & върни”

Как работи:
1. Щом достигнат подходящата възраст, залавяме бездомните котки по хуманен начин.
2. Водим ги на ветеринар, където се извършва кастрация и профилактика на зъбите. Връхчето на лявото ухо се маркира по време на упойката, което позволява да се различават вече кастрираните от некастрирани котки, за да не се залавят повторно.
3. След период на възстановяване от операцията при нас, връщаме котките обрано на местата, от които са заловени.


Грижа за котешките колонии
След кастрация грижите, които полагаме за обработените котешките колонии, включват осигуряване на храна, подслон /къщички/, обезпаразитяване и ветеринарна помощ, когато се наложи. На улицата неизбежно често да срещаме и котета, които не успяват да се справят сами. Тях приютяваме временно в приемни домове, докато им търсим осиновители. Пишете ни, за да осиновите спасено коте или да станете приемен дом!
 
Целта
Нашата цел е да популяризираме метода "Кастрирай & върни", както и да направим кастрациите на улични котки по-достъпни за всеки, който иска да помага на котките около себе си, като предоставяме информация, обучения, подкрепа и безплатни кастрации на доброволци, които обгрижват колонии от квартални котки. Искаме заедно да създадем по-добри условия за живот за котките, живеещи навън.
Цената за кастрация на една котка е средно 70 лв. Броят на котките, които можем да поемем, зависи изцяло от получените дарения.
Целевата сума от 10000 лв. ще осигури кастрация на 140 котки и би била от огромна полза за постигане на тази цел.
Благодарим на всички приятели на котките, които правят мисията ни възможна!


Може да научите повече за програмата и да осиновите спасено коте тук:


rescue.thelastcage.org


Facebook.com/TNR.Bulgaria


Instagram.com/tnr.bulgaria/


Tiktok.com/@tnr.bulgaria
 
 

NEWS AND COMMENTS

Default Avatar
Снежанка Бонева
Donated so far
 221  лв.

Goal amount
 10,000  лв.
End of Campaign
09.02.2024
Donor(s)
3

Category : Природа / животни

Legal state: NON-PROFITS

Beneficiary: Програма 'Кастрирай & върни' на фондация 'Последната клетка'

Donors

Donor Name
Amount
Anonymous donor  30  лв.
Anonymous donor  171  лв.
Anonymous donor  20  лв.

Giveback details


Donate 50 lv. and get:
Котешка чаша Кастрирай & върни

Total: 15 gift/s/.
 

CAMPAIGN PROMOTER

Default Avatar
Снежанка Бонева

Campaign QR Code

Кастрация на бездомни котки - Платформата
Платформата.бг © 2023. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта