Back to Campaigns

Фонд 'Лечение и рехабилитация на деца' 2022


Фонд „Лечение и рехабилитация на деца“ на Фондация Бикоуз подпомага със средства предимно деца с нужда от постоянна рехабилитация и за закупуване на помощни средства. 

През 2021 год. към фонда се обърнаха за финансова подкрепа родителите на 33 деца, страдащи от детска церебрална парализа, епилепсия, специфични разстройства в развитието на двигателната функция, умствена изостаналост, хидроцефалия, детски аутизъм, разстройство на психичното развитие, разстройство на експресивната реч, недоносеност, генетични аномалии. 

Продължаващата пандемия от коронавирус се отрази за втора поредна година на децата с хронични заболявания – заради ограничителните мерки много от децата получиха по-малък обем процедури, а за тях всяко спиране или намаляване на интензивността на терапиите означава регрес в развитието им. 

Клиничната пътека за рехабилитация на деца с ДЦП покрива 10 дни процедури (2 седмици без събота и неделя). За децата с постоянен адрес в София Столична община дофинансира още 10 дни процедури, така че да няма дълги паузи в терапията. За съжаление, децата от провинцията нямат такава привилегия, затова се налага родителите да отделят сериозни средства, с които в обичайния случай не разполагат. При децата със заболявания, различни от ДЦП, например епилепсия, проблемът е още по-сериозен, защото клиничната пътека е за 1-2 курса рехабилитация годишно, което е крайно недостатъчно. 

Какво направихме през миналата година?

Подпомогнахме  4 деца за: закупуване на 1 вертикализатор, 1 подколянна ортеза, седалка и облегалка за позициониране, а за едно дете беше закупен медикамента „Декапептил“. 

Едно дете беше финансирано за извършване на генетични изследвания за изясняване на диагнозата. 

Подкрепихме 19 деца за психологична, логопедична терапия, двигателна рехабилитация и хипербарна оксигенация.

Разкази на родители:

„До 1 г. и 3 м. синът ми имаше съвсем нормално развитие. Беше едно будно и любопитно бебе. За жалост, след 1 г. и 3 м. сякаш се затвори в себе си. Започна да се усамотява, спря да се обръща на името си. На 3 години вече беше с диагноза „Детски аутизъм“. От тогава до днес е на терапия всеки ден. Два пъти седмично логопед, два пъти специален педагог, веднъж психолог, ерготерапия, арттерапия, най-любимо обаче си остава плуването.За 6 години терапии той днес е сравнително вербален. Умее да каже, че е жаден, гладен, иска до тоалетна. Ученик е във втори клас присъствено. Да, аз съм с него, седим двамата на един чин. За жалост, понеже съм неотлъчно до него, не мога да работя друго, освен да полагам грижи за него. Благодаря ви за финансовата подкрепа.“ 

„Д. се роди съвсем навреме и нищо не подсказваше, че животът ни ще се промени драстично. Уви, след навършване на годинка, светът се преобърна за нас, когато разбрахме, че малкото ни момиченце има Детска церебрална парализа – атаксия. В последствие се установи, че не е само това – вече има поставена диагноза „Умерена умствена изостаналост“. Ние като нейни родители се опитваме да направим всичко, за да подобрим качеството й на живот, но това, от което Д. се нуждае най-много, незнайно защо, държавата не заплаща. За специфичните нужди на детето ни се налага интензивна работа със специалисти – монтесори, логопед, психолог, ерготерапевт, специален педагог. Ще бъдем безкрайно благодарни, ако получим финансова подкрепа от вас, за да продължим да постигаме нашите малки победи!“

Средствата във Фонд 'Лечение и рехабилитация на деца' набираме изцяло от дарения.

Помогнете да продължим да помагаме на децата и техните родители! 

Благодарим!

 

NEWS AND COMMENTS

Default Avatar
Фондация Бикоуз
Donated so far
 10,263  лв.

Goal amount
 10,000  лв.
End of Campaign
27.02.2023
Donor(s)
24

Category : Лечение / рехабилитация

Legal state: NON-PROFITS

Beneficiary: BCause - Фонд "Лечение и рехабилитация на деца"

Donors

Donor Name
Amount
Zerin Beleliev  250  лв.
Anonymous donor  15  лв.
Боян Александров  30  лв.
Anonymous donor  50  лв.
Anonymous donor  200  лв.

CAMPAIGN PROMOTER

Default Avatar
Фондация Бикоуз

Campaign QR Code

Фонд 'Лечение и рехабилитация на деца' 2022 - Платформата
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта