Back to Campaigns

Застани до нея!


“Беше осем вечерта и го чаках да се върне от работа. Но не го чаках с вълнение, с онази радост, с която нормалните жени очакват съпрузите си. При мен е страх какво ще се случи. Не знам защо стана такъв или си е бил такъв, но се е преструвал пред мен. Омъжих се на 18 и родих на 19 първото ни дете. И побоищата започнаха. Влачил ме е за косата, бил ме е пред децата, ритал ме е, плискал ми е вода в лицето и се е смял, че е киселина. Но да се върнем на вечерта. Чух вратата да се отваря и ледени тръпки полазиха целия ми гръб, нали знаете - все едно злото е наблизо, дланите ми се изпотиха. Влезе в стаята и видях, че пак е пил. Смеееше се, а аз сервирах и в следващият момент усетих удара в главата. Вече толкова съм свикнала, че знам кога ме е наранил сериозно и кога е само лек удар. Не му казах нищо. Изпратих децата в другата стая, да не гледат и да не чуват. Удари ме още няколко пъти, защото съм си го търсела, била съм му съсипала живота, младостта му. Нищо не казах, само стиснах устни и сдържах сълзите си, така както правех през последните 15 години. И после се изкъпах с вряла вода, да изгори срама и болката, да ми помогне да забравя. Струваше ми се по-лесно просто да ме убие и да се свърши тази болка, но децата… Какво ще стане с тях? Сега го казвам на вас, но иначе къде да отида? Майка и татко починаха, сестри и братя нямам. С кого да говоря. Къде да отида?”

В България всяка трета жена е жертва на домашно насилие. А след появата на вируса Covid-19 търсенето на психологическа помощ се увеличи драстично. Само през 2020 г. 19 момичета и жени завинаги изстинаха в прегръдката на домашното насилие, защото не е имало кой да им подаде ръка и да им вдъхне кураж, че има и друг живот. Че техният живот е ценен.

С тази кампания искаме да съберем средства за провеждане на арт терапия за жени, жертви на насилие, за период от три месеца. Чрез нея те ще участват в общо 12 терапевтични сесии с продължителност по 90 минути всяка.

Арт терапията е вид психотерапевтична терапия, начин за изразяване на конкретни емоционални или физически проблеми чрез изкуството. Тя се използва за жени, преживели тежък стрес и живот в условията на домашно насилие. С помощта на специалисти в областта сме успели да помогнем на много жени да прекъснат порочния кръг на насилието и да спасят себе си и децата си. Ние вярваме, че всеки живот е важен и всяка една жена заслужава да живее обичана и уважавана.

“Терапията ми помогна да излезна цяла от ада на домашното насилие, да събера сили, за да спася себе си и детето ми, и да си тръгна, а момичетата от групата станаха моето семейство”, А.Г.

Три месеца не са много време за много от нас, но за тези жени това ще бъдат три месеца, в които ще могат да посещават терапевтични сесии, да се опитат да се възстановят емоционално и да намерят сили да си тръгнат от насилника си.

Вашето дарение е парченце от пъзел, който може да спаси живот. Благодарим ви, че ни подкрепяте и ставате част от написването на нова хубава история за някоя жена. А всяка жена заслужава да живее в приказка, нали?

Можете да подкрепите кампанията с дарителски SMS с текст DMS ZASTANI на номер 17 777 за трите мобилни оператора

Тази организация е участник в проекта на Фондация BCause „Информиране, ангажиране, успех!“, финансиран по Фонд Активни граждани България от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване на капацитета и устойчивостта на гражданския сектор.

NEWS AND COMMENTS

Default Avatar
Биляна Лавчева
Donated so far
 3,200  лв.

Goal amount
 2,500  лв.
End of Campaign
23.12.2021
Donor(s)
61

Category : Човешки права

Legal state: NON-PROFITS

Beneficiary: Фондация 'Аме'

Donors

Donor Name
Amount
Anonymous donor  20  лв.
Агнеса Дончева  50  лв.
Paysafe Bulgaria  1,000  лв.
Anonymous donor  10  лв.
Никола Хаджиев  150  лв.

CAMPAIGN PROMOTER

Default Avatar
Биляна Лавчева

Campaign QR Code

Застани до нея! - Платформата
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта