Back to Campaigns

Висотомер за вековните дървета на България!


Асоциация на парковете в България започна инициатива за съхраняване на вековните дървета на България. Целта е повече вековни дървета да бъдат обявени за защитени.

Като част от нея стартираме и настоящата кампания за събиране на средства, които ще използваме за закупуване на професионален висотомер.

Висотомерът е  уред, с който се измерва с голяма точност височината на дърветата. Така експертите ни ще са оборудвани за работата на терен по събиране на нужните данни за обявяване на едно дърво за вековно. Освен височината, необходимо е да се опишат още GPS координати, обиколка, приблизителна възраст и състояние на дървото.

През 2021 г. АПБ подаде предложения до Министерство на околната среда и водите (МОСВ) за обявяване на 10 вековни дървета, за които вече имаме събрани данни. А граждани, държавни горски стопанства и регионални дирекции по горите ни изпратиха информация за 87 дървета, които да бъдат защитени.. 

В следващия етап на кампанията предстои да обиколим част от тях, за да вземем точни координати, да измерим височина и обиколка, да се направи преценка за състоянието на дървото и да се изпратят предложенията към МОСВ.

Може да ни изпращате информация за вековни дървета, които не са защитени на priroda@parks.bg.

Вярваме, че с ваша помощ бързо ще съберем нужните средства за закупуване на висотомера! За да направим заедно първата стъпка по опазване на вековните дървета на България – обявяването им за защитени!

NEWS AND COMMENTS

Default Avatar
Мирослава Попова
Donated so far
 860  лв.

Goal amount
 860  лв.
End of Campaign
12.09.2021
Donor(s)
15

Category : Природа / животни

Legal state: NON-PROFITS

Beneficiary: Асоциация на парковете в България

Donors

Donor Name
Amount
Valentin Zlatanov  310  лв.
Anonymous donor  50  лв.
Anonymous donor  30  лв.
Anonymous donor  10  лв.
Момчил Димитров  100  лв.

CAMPAIGN PROMOTER

Default Avatar
Мирослава Попова

Campaign QR Code

Висотомер за вековните дървета на България! - Платформата
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта