Back to Campaigns

Странджа достъпна за всеки - да открехнем вратата!


Важно уточнение!!!

Здравейте, приятели на Странджа. Решихме да прекратим предсрочно тази кампания поради няколко причини, главната от които е, че необходимата сума е голяма и нейното набиране ще продължи прекалено дълго във времето.

Предстои пускането на няколко отделни кампании, чрез които се надяваме да съберем необходимите средства за тези табели, но те ще бъдат за конкретни места и села в Странджа. Там, където преди това ще обновим маршрутите.

В настоящата кампания успяхме да съберем 2022 лв., с които ще поръчаме 140 бр. указателни табели. Същите ще бъдат поставени по вече обновените маршрути около Бръшлян, Стоилово, Петрова нива и Докузак. Всъщност те вече се изработват и скоро ще бъдат монтирани.

Благодарим на всички дарители! Бъдете здрави!

_______________________________________________________________________

 

Здравейте, приятели на Странджа,

След няколкомесечно обикаляне, снимане, заснимане, планиране и пресмятане, изготвихме подробна Стратегията за развитие на пешеходния туризъм в Странджа, която изпратихме на всички отговорни институции. От години туристическите маршрути там са в трагично състояние. Не говорим за онези грандомански проекти, по които са наляти огромни средства и по-голямата част от изграденото вече го няма или е негодно за ползване. Говорим за маршрутите, свързващи населените места в Странджа, за маршрутите, водещи до близки интересни забележителното около селата и градовете.

Какво е основното и водещото в нашите разбирания за това как трябва да изглежда една такава инфраструктура, какво трябва да има, за да е полезна и маршрутите да са достъпни:

- Във всяко населено място или на всеки важен изходен пункт трябва да има информационно табло с подробна туристическа карта, описание на маршрутите и основни данни за всеки от тях. В момента такива табла няма, някъде има някакви подобия, правени отново по проекти, но са толкова некадърно направени, че не вършат работа. Необходими са 32 табла, на които ще поставим новата карта, която в момента се изготвя и става чудесна.

- По всички маршрути, които ще бъдат почистени и маркирани, трябва да има указателни стрелки/табели, които да помагат на туристите за тяхната по-добра ориентация и да водят безопасно до крайната дестинация. Такива табели отново няма почти никъде в Странджа. Необходими са 960 табели, които ще се поставят по 79 основни маршрута с обща дължина около 800 км.

- Маркировката винаги трябва да започва от подходящо място в изходните пунктове, да е проследима, но не и натрапваща. Сега на повечето места тя започва след няколкостотин метра и ако човек не знае накъде да тръгне, няма как да стигне. А не трябва да е така. На места са използвани табелки вместо стандартна маркировка с боя, които са нападали, счупени, обелени и освен, че са грозни, отново не вършат работа. Още този месец започваме работа на терен по почистване на пътеките и нанасяне на маркировка по тях.

- Има много стари табла, табели и съоръжения, които са счупени или амортизирани и трябва да бъдат премахнати, тъй като са опасни за ползване или загрозяват местностите.

- След изграждането на маршрутите, те трябва да попаднат и да бъдат нанесени в горско-стопанските карти на стопанствата и да се разпишат правилата за тяхното опазване. Където има желание и чуваемост, това ще стане лесно, останалите ще ги убеждаваме, че е необходимо. Защото инак всичко е безсмислено.

Какъв е основният замисъл на това начинание. В Странджа има 28 населени места, между повечето от които има маршрути, така че всички те ще бъдат свързани. Ще се обновят и всички маршрути около селата, без тези, които са безсмислени или вече са неизползваеми по различни причини. Когато се отседне в дадено населено място, да има къде да се разходи човек, да получи на място нужната информация, без да се лута и разпитва как да стигне, откъде да мине. Ако някой реши да предприеме няколкодневен преход през планината, да може да посети различни села и красиви местности, отсядайки тук или там без да се чуди ще може ли да стигне или не. Планирайки всичко предварително и най-вече всеки път да е различно.

В момента на планинарската карта Странджа е едно бяло петно, без нанесени маршрути, изключая няколко около с. Кости и Черноморието. А е толкова лесно достъпна, красива и разнообразна! Всичко, което ще се направи в Странджа изисква немалко работа, средства и усилия, но крайният резултат ще е полезен както за туристите, така и за собствениците на къщи за гости или хотели.

Преди седмица обявихме кампания, че търсим фирми или физически лица, които да финансират изработката на информационните табла. За няколко дни вече има осигурено финансиране за 13 табла. А тази кампания беше обявена само на нашата фейсбук страница.

 

___________________________________________________

 

Настоящата кампания е свързана с набиране на средства за указателни стрелки (табели), които както вече споменахме ще поставим по всички маршрути - в изходните пунктове и на всички важни разклонения

Става въпрос за 960 броя табели, всяка струва по 13.80 лв с ДДС (цената е по оферта на завода производител). Сумата не е никак малка, но вярваме, че с ваша помощ ще успеем да съберем поне по-голямата част от нея.

Разбира се, в началото на годината подписахме с ръководството на ПП Странджа Споразумение за сътрудничество. Проведохме разговори и с местната власт, до други институции писахме, но на този етап няма желание от тяхна страна да се включат. Нищо, че това е по принцип тяхна грижа и отговорност.

Много от Вас знаят, че това с което сме се захванали, го можем и го правим от много години. И винаги с успех. Включват се много хора с труд или със средства, защото мислят правилно, защото знаят, че това е важно и необходимо.

Вярваме, че и това начинание ще е успешно с Ваша помощ. Благодарим Ви и бъдете здрави!

NEWS AND COMMENTS

Default Avatar
Димо Колев
Donated so far
 2,022  лв.

Goal amount
 13,248  лв.
End of Campaign
15.07.2021
Donor(s)
27

Category : Подобряване на средата

Legal state: NON-PROFITS

Beneficiary: Туристическо дружество "Насам-Натам"

Donors

Donor Name
Amount
Anonymous donor  26  лв.
Anonymous donor  20  лв.
Anonymous donor  100  лв.
Йордан Йовев  20  лв.
Anonymous donor  100  лв.

CAMPAIGN PROMOTER

Default Avatar
Димо Колев

Campaign QR Code

Странджа достъпна за всеки - да открехнем вратата! - Платформата
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта