Back to Campaigns

Шивашко ателие за Силсила от Афганистан


Аз съм Силсила Махбуб от Афганистан и съм на 25 години. Там завърших висше инженерно образование в рамките на 2 години след средното ми образование по индивидуална ускорена програма. Работила съм в родината ми като водещ на телевизионно предаване и в радиостанция.

В България дойдох преди 6 години. Първоначално ми беше много трудно да организирам живота си тук. Първите две години нямаше как да продължа да уча, както и да работя, тъй като беше необходимо да получа статут на бежанец, за да мога да остана. Също така не знаех български език и въпреки свободното ми владеене на английски език, на всяко едно работно място изискваха български. Така започнах сама да уча български език вкъщи. Успях да си намеря работа в Сдружение „Каритас София” и останах там 4 години, след което ме приеха да уча висше образование - специалност „Счетоводство и контрол“. В момента следвам, работя и отскоро съм член на Бежанския консултативен съвет към Представителството в България на Върховен комисариат за бежанците към ООН. 

Срещнах се с много проблеми и трудности, докато постигна това, към което се стремях, но успях да реализирам и още една мечта – отворих малка работилница за шиене на текстилни продукти. Целта на работилницата е да осигури работно място на жени бежанки да натрупат трудов опит, да учат български език и да могат след това да търсят работа като всички останали хора в България. Като начало това предприятие ще даде възможност за прехрана на още 2 жени, назначени на трудов договор, освен мен. За да бъда подготвена в тази кауза, спечелих конкурс измежду 200 кандидати за включване в Академия за жени предприемачи, където ще ми помогнат с напътствия и изготвяне на бизнес план.

В момента няколко жени бежанки, живеещи в България, шием и бродираме съвременно облекло с мотиви в комбинация от Изтока и Запада, за да запознаем българското общество с традициите и ръчните занаяти в държавите, от които идваме. Правим това от вкъщи, поради липса на средства за наем, шием в много органичени количества. Това, от което имаме нужда е да съберем начални средства за предплащане на наем за помещение за шест месеца напред, в което да можем да шием повече продукти, които да продаваме. Това ще успее да осигури работни места за няколко жени, които имат изключително голяма нужда от работа, за да подпомагат себе си и децата си.

За съжаление, събирането на първоначална сума за няколко наема напред е непосилна финансово в момента и затова се обръщам за помощ към вас! Чувстваме се много ентусиазирани и развълнувани. Разполагаме само с една шивачна машина, а бихме искали да закупим и оверлог, който струва 400 лева. Наемът на ателието, което намерихме, е 600 лв. и ще ни бъде нужна подкрепа за плащането му за период от минимум 6 месеца. Също така всеки, който има възможност да дари шивашко оборудване, ще бъде много полезен за начинаещата работилница!

Нашите произведения се продават на страницата на Handmade4happiness-H4H във Фейсбук.

Благодаря ви за помощта!

Силсила Махбуб

NEWS AND COMMENTS

Default Avatar
Магдалена Гаргова
Donated so far
 4,082  лв.

Goal amount
 4,000  лв.
End of Campaign
30.01.2021
Donor(s)
29

Category : Бежанци / мигранти

Legal state: NON-PROFITS

Beneficiary: Сдружение 'Каритас София'

Donors

Donor Name
Amount
Anonymous donor  10  лв.
Дафинка Домусчиева  900  лв.
Петьо Петков  50  лв.
Димитър К.  150  лв.
Rabyrahman Abdulrahman  108  лв.

CAMPAIGN PROMOTER

Default Avatar
Магдалена Гаргова

Campaign QR Code

Шивашко ателие за Силсила от Афганистан - Платформата
Платформата.бг © 2023. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта