Всички кампании

Здрав покрив за читалище 'Св.св.Кирил и Методий-1905', Велинград


Днес на Благовещение, 25 март 2021 г. и ние  имаме блага вест! Благодарим на всички, които се отзоваха и дариха. Събраната сума, заедено със средства, набрани от други дарителски инициативи на читалището ще ни даде възможност да направим така нужния ни ремонт на покрива. Материалите за ремонта са закупени. Чакаме слънчево и сухо време за да започне работата.

---

Образцово народно читалище "Св. св. Кирил и Методий - 1905", Велинград е читалище с традиции и поглед в бъдещето. В него ежедневно пеят, танцуват и свирят над 200 души на възраст от 6 до 80 години. Целият екип на читалището работи с хъс и енергия! Учи и приобщава всички самодейци, особено най-малките, към читалищния живот, пази и предава с обич и уважение традициите и обичаите, песенният и танцовият фолклор на Чепинското корито.

Със собствени сили и средства екипът работи за подобряване на средата, в която тече творческият процес и целият читалищен живот. Най-големият и нерешен дълги години проблем обаче си остава покривът, който се нуждае от ремонт и реконструкция. Тъй като покривът има корозия на конструкцията, пукнатини в настилката, компрометирана хидроизолация, при всеки дъжд и сняг има течове. Репетиционните зали и фоайето се наводняват и създават трудности при репетиции и концерти. Влошеното финансово състояние на община Велинград не позволява отделянето на средства от общинския бюджет. Със собствени сили читалището прави само кръпки, които не решават проблема. Читалището е възникнало благодарение на хора умни, далновидни, отделяли не само време и енергия, но и пари, с които да го утвърдят като място за знания и културно-просветна дейност.

Днес нашето читалище, 115 години след своето създаване, отново търси хора, осъзнаващи важната му роля в обществения живот, за да помогнат! Обръщаме се към всички,към вас, уважаеми наши бивши и настоящи самодейци, скъпи съграждани – имаме нужда от вашата подкрепа, за да продължаваме да творим и да даваме възможност на малки и големи да изразяват себе си чрез изкуството и културата! 

Накратко кои сме ние:

През 2020 г. читалището отбелязва своя 115 г. юбилей. Детският фолклорен ансамбъл "Чепинче" празнува своя 40-и рожден ден. 45 години юбилей ще отбележат и певците от мъжката фолклорна група "Чепинци" . Представителният ансамбъл за народни песни и танци "Чепино" е "Змеят" на читалището. В периода 2018-2019 г. чрез фондация "Пловдив 2019", читалището и ансамбълът станаха част от честванията по повод "Пловдив - Европейска столица на културата 2019". Читалището осъществи по тази линия проект "Чепинският змей" - фолклорен танцов спектакъл, базиран на легендата за създаването на Чепинското корито. Чрез друг свой проект "Тамбури дрънкат" читалището успя да възроди прекъсната от 15 години традиция, свързана с един от най- характерните за региона музикални инструменти - тамбурата. Днес вследствие на проекта работи детска музикална школа по тамбура, а към детския ансамбъл "Чепинче" е създадена и тамбурашка група със самостоятелни и общи концертни изяви.

Новини и коментари

Основна снимка
Мария Чорбаджиева
Дарения
 1,000  лв.

Целева сума
 20,000  лв.
Край на кампанията
28.03.2021
Дарители
6

Категория на кампанията : Култура / изкуство

Правен статут: НПО или друга организация

Даренията ще получи: ОНЧ "Св. св. Кирил и Методий 1905", Велинград

Дарители

Име и фамилия
Сума на дарението
Анонимен дарител  100  лв.
Анонимен дарител  200  лв.
Анонимен дарител  450  лв.
Анонимен дарител  100  лв.
Анонимен дарител  50  лв.

Инициатор

Основна снимка
Мария Чорбаджиева

QR Code на кампанията

Здрав покрив за читалище 'Св.св.Кирил и Методий-1905', Велинград - Платформата
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта