Всички кампании

Филм за улица 'Цар Иван Асен II'


Отдавна искам да направя филм за улица „Иван Асен II”. Представете си един разказ, който започва от „Орлов мост” и двете емблематични сгради „Царевец” и „Асеновец”. После поемаме към „Арт клуба”, триъгълната градинка, сладкарница „Пчела”. Кино „Влайкова”, фурната, плод-зеленчука на ъгъла със „Загоре”, откъдето тръгна познатият на всички търговец Митко. Всички магазини по този маршрут смениха по няколко пъти предназначението си, а ние ще си спомним как изглеждаха преди години. Колбасарницата на Страхил, който в свободното си време правеше кръстословици. Книжарница „Калина Вескова”. Тогава млекарниците и бакалиите бяха различни магазини - не можеше да се продава мляко в бакалията, а в млекарниците имаше само млечни продукти. Ще покажем „Стъклената спирка”, ще разкажем как първо трамваят е бил само с една линия, после станаха две, после пак една, докато накрая изчезна. Градинката през сегашната „Райфайзенбанк” или площад „Португалия”, както неотдавна бе наречена. Тогава в нея имаше паметник на поета Димитър Полянов, не че съм чел негови стихове. Ще тръгнем и нагоре към мястото на бившата поща, където днес има пицария. Ще видим къде бяха „Мизия” и „Козирог” - две винаги пълни кръчми, макар че втората бе по-скоро ресторант. Ще огледаме от птичи поглед „комплекс Ленин” и квартал „Войводите”. Печатницата, която стана хотел.

В нашата махала са живели много известни личности, например Дора Габе и Ран Босилек и накратко ще разкажем и за тях. Има много запазени снимки от нашата улица, включително от бомбардировките, които ще съпоставим с днешното състояние на сградите. Някои филми са заснети в квартала и можем да ползваме кадри от тях. Сладкодумни съседи ще разказват за онова време, в което играехме на улицата спокойно, защото автомобили почти нямаше. През зимата пързалките по „Мизия” и „Омуртаг” се заледяваха допълнително с вода, която носехме в тенджери, а лоши съседи хвърляха сгурия, за да ни пречат. Плодните дървета бяха много и по тях висяха деца, които ядаха череши, джанки, дюли...

Когато започнем снимки, ще се родят още много идеи, защото съкварталците ни са интелигентни хора и ще помагат с разкази и спомени. Но за начало трябва да съберем някаква сума. За да може да се направи хубава премиера, после филмът да се излъчи по телевизия, да се направят DVD-та, трябва да се снима и монтира на професионална техника, а за да бъде наета, са нужни пари. Някакви суми ще трябват и за оператор, дрон, монтажист. Затова правя тази дарителска кампания, като от нейния резултат ще зависи дали имаме сили да направим филма или не. Разбира се всички дарители ще получат като подарък филма и ще бъдат почетни гости на премиерата в кино „Влайкова”.

С Божията помощ напред!

Новини и коментари

Основна снимка
Олег Ковачев
Дарения
 2,383  лв.

Целева сума
 10,000  лв.
Край на кампанията
27.07.2020
Дарители
25

Категория на кампанията : Култура / изкуство

Правен статут: Физическо лице

Даренията ще получи: Олег Ковачев

Дарители

Име и фамилия
Сума на дарението
Евелина и Васил Попови  20  лв.
Анонимен дарител  10  лв.
Момчил Карамитев  100  лв.
Димитър Стефанов  100  лв.
"Търтей консулт" ООД  143  лв.

Инициатор

Основна снимка
Олег Ковачев

QR Code на кампанията

Филм за улица 'Цар Иван Асен II' - Платформата
Платформата.бг © 2023. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта