Всички кампании

#задоброто Ремонт Детско Интензивно Отделение, Педиатрията, София


Това беше един от най-тежките разговори, на едно от най-мрачните места – в затвореното интензивно детско отделение. Празнота, препълнена с безмълвни обвинения за отнетото човешко право на помощ и за тежестта на лекарския кръст.
В затвореното интензивно отделение за деца в критично състояние все още дежуряха двама лекари. Стояха там, защото затворено - незатворено, не можеха да върнат дете, ако от това зависи животът му. Тежък разговор с лекари с 30-годишен стаж за надеждите и безнадеждността. За срама, когато искаш да промениш нещо, но не успяваш. В този тежък разговор поех цялата им обида от обществото, което им е отказало подкрепа, докато са се борели за отделението. Мълчах, слушах, разплаквах се.
Въпреки обвиненията към тях и всичко, което трябваше да понесат, въпреки гнева срещу несправедливостта, тези лекари продължаваха да търсят начин да променят нещо и то да е добро за децата ни.
Поскаха помощ за същото това животоспасяващо интензивно детско отделение. Казаха: Ако подобрим условията, ако покажем, че ни е грижа, може да се върнат лекарите, за да се погрижат за децата…
Поискаха да помогнем за боядисването на черните мухлясали и напукани стени. Да оправим малко плочките. Да сложим щори на боксовете, за да не припадат майките, като гледат как лекарите се борят за живота на дете в съседния бокс. Да сменим древните 15-годишни климатици, които са особено важни за пациентите през лятото. Да сменим шкафовете, претъпкани с документи и животоспасяващи медикаменти – 30-годишни шкафове, залепени с картон и лейкопласт, за да не се разпаднат. Да оправим малко електрическата мрежа, защото животоспасяващата апаратура сега се включва с 5 разклонителя и техните кабели са оплетени като черва в стойките за системи. Да нарисуваме детски приказни картини, така че децата да не се плашат в коридора, който прилича на бял тунел към нищото.
За тези неща ни помолиха. Ако можем. Заради децата. Ами няма не можем. Никакъв шанс няма да не можем, нали? 4 бокса и един коридор. Дори един детски живот да спасят, значи има смисъл.
В същия ден се свързах с Камарата на архитектите в България, с Практическа педиатрия и с Асоциация Родители. Дали ще участват в ремонта? Как?
Управителният съвет на КАБ ни подкрепи без замисляне и стана наш партньор. Ще се включат с професионална помощ, съвети, контакти. Архитектите, също като нас, застанаха зад каузата #задецата и #задоброто.
„Практическа Педиатрия“ и „Асоциация Родители“ не изчакаха да довърша разказа: „Да! Да! Да! Заедно сме!“
Да възстановим интензивното отделение ще е предизвикателство към нас като общност и общество. И ако издържим, ще продължим с други отделения. Със загриженост, упоритост, инат дори.
Децата в болницата са най-големите герои. А ние трябва да бъдем техните герои. Знам, че можем много повече от това. Видях го, всеки ден го виждам у хората, които се присъединяват към каузата #задецата и #задоброто. Защото това е важно.
Първоначален план:
1. Tърсим експерти - архитекти и инженери, които да изготвят количествено-стойностни сметки.
2. Откриваме сметка в Бикоуз с ориентировъчна сума 10 000 лв. При необходимост ще коригираме сумата.
3. Търсим дарители на бои, материали, труд, мебели, климатици и/или събираме средства за тях.
4. Търсим художници с щедри сърца.
5. Даваме най-доброто от себе си и, убедени сме, няма начин да не успеем. Никакъв начин няма!

Даренията се управляват от Фондация "BCause", а решенията за избор на подизпълнители се взимат от Инициативния комитет.

Започваме с 10 000 лв, но по време на ремонта можем да коригираме сумата съобразно нуждите или непредвидени разходи.

Благодарим за доверието!

 

Новини и коментари

Основна снимка
Веселина Йорданова
Дарения
 22,058  лв.

Целева сума
 20,000  лв.
Край на кампанията
25.04.2020
Дарители
76

Категория на кампанията : Лечение / рехабилитация

Правен статут: НПО или друга организация

Даренията ще получи: Специализирана болница за активно лечение по детски болести - проф. д-р Иван Митев" ЕАД - София

Дарители

Име и фамилия
Сума на дарението
Анонимен дарител  1,000  лв.
Нели Иванова  100  лв.
Анонимен дарител  3,000  лв.
Невена Евтимова  20  лв.
Клиентите на Waldorfland  168  лв.

Инициатор

Основна снимка
Веселина Йорданова

QR Code на кампанията

#задоброто Ремонт Детско Интензивно Отделение, Педиатрията, София - Платформата
Платформата.бг © 2023. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта