Всички кампании

Вестник Дума на българските емигранти


Скъпи сънародници и приятели,

Представям на Вашето внимание инициативата за издаване на вестник със заглавие ”Дума на българските емигранти“ и с мото “Истината е свята, свободата е мила“, организирана от младежите-членове на Българо-италианския културен център в Салерно, Италия. Тази година се честват 145 години от издаването на първия български вестник зад граница от Христо Ботев. Искаме да издадем шестия брой на на 10 юни 2016 г. след първите 5 броя, издадени от гениалния български поет. Вестникът ще бъде издаван веднъж годишно през месец юни, в него могат да участват както ученици и преподаватели, така и родители, граждани и различни организации – всички, които имат какво да кажат по горепосочената тема. Идеята е да бъде продължена историята и разпространена ценностната система на Ботев, която виждаме отразена в следния стих:

“Тоз, който падне в бой за свобода,
той не умира: него жалеят
земя и небе, звяр и природа
и певци песни за него пеят...”

Съвременните емигранти могат да разкажат и пресъздадат своето разбиране за истината и свободата чрез художествени текстове във всякакви жанрове, както и чрез фотографско и изобразително изкуство. Участниците ще трябва да изпратят произведенията си на български и на езика, които се говори в държавата, в която пребивават. По този начин вестникът от български ще се превърне в европейски и, макар да звучи нескромно, в световен. 

Вестникът ще бъде на хартиен носител, 4 страници. Тиражът му ще бъде 120 броя, които ще бъдат разпратени до всички български училища в чужбина, до културни центрове и организации, до европейки институции. Освен на хартиен носител, вестникът ще бъде публикуван и във Facebook страницата "Дума на българските емигранти”. Необходими са общо 1200€ за отпечатване, разпространение, заплащане на труда на редактор и оформител, както и превод, където е необходимо. Вестникът ще бъде безплатен.

Искрено се надявам моят апел да бъде “прочетен“ не само с очите Ви, но и със сърцата Ви. Всички, които желаят да участват и подкрепят идеята, могат да изпратят материалите до 30/03/2016 на centrobulgaroitalianoculturale@gmail.com, на страницата във Facebook “Дума на българските емигранти или на адрес: 
Centro Bulgaro Italiano Culturale ( c/o Belcheva K.)
Via Picenza 6
84129 Salerno ( SA)
Italy

Калина Белчева

Новини и коментари

Основна снимка
Калина Белчева
Дарения
 0  лв.

Целева сума
 1,000  лв.
Край на кампанията
01.06.2016
Дарители
0

Категория на кампанията : Култура / изкуство

Правен статут: НПО или друга организация

Даренията ще получи: Българо - италиански културен център
Не са получени дарения за тази кампания.
Станете първия дарител за тази кампания

Дар за дарители


Дарете 50 лв. и ще получите:
Копие от вестника Дума на Българските
емигранти

Общо 50 дара са осигурени.
 

Инициатор

Основна снимка
Калина Белчева

QR Code на кампанията

Вестник Дума на българските емигранти  - Платформата
Платформата.бг © 2021. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта