×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 2496

Всички кампании

10 GPS/GSM предаватели за лешояди, за да спрем тровенето на животни


Целта на кампанията:

Нови 10 лешояда от Врачанска планина ще бъдат екипирани с GSM/GPS предаватели, за да продължим да следим и откриваме своевременно тровене и бракониерство. Цената на един GPS/GSM крилен предавател е 1000 евро. Това е най-ниската цена за подобен предавател, включени са софтуерна поддръжка и мобилни услуги за една година.

Проблемът:

Животновъдите имат проблем с нападения от вълци, чакали или скитащи кучета на добитъка им. Това води до големи икономически загуби. Често в пресечен терен с гора, дори наличието на пастир и овчарски кучета не спасява добитъка. Някои в отчаянието си, а други- за по-лесно, залагат отрова в трупа, който е нападнат от хищника, с идея че ще се върне на следващия ден за доизяждане. Отровата е най-често пестицид, достъпен свободно за закупуване от аграрна аптека. Най-често обаче хищникът не се връща, защото е със силно обоняние и му мирише на човек. За сметка на това мършата привлича всякакви хищни птици- гарвани, орли, лешояди. А белоглавите лешояди се хранят в групи, никога сами и така на едно отровено животно може да измре цялата колония.

Според много конвенции, закони и наредби нарочното тровене, особено на диви животни, е строго наказуемо. Това обаче не се знае от много животновъди, а други си мислят, че ще им се размине, защото е трудно да се докаже. И наистина е трудно! Причинителят на смъртта на 30+ лешояда в Кресненския пролом остана неразкрит за полицията. След дългогодишна борба на природозащитниците в Испания, днес за такова престъпление имаме осъдени със затвор и случай с глоба от 300 хиляди евро.

Факти: 2300 лешояди са изтровени през последните 20 години на Балканите- това казва проучване на Фондация за опазване на лешоядите. Редица емблематични видове хищни птици в България изчезват в много райони и броят им застрашително намалява- скален орел, царски орел, египетски лешояд.

Решение:

За първи път през 2018 белоглав лешояд с GPS/GSM предавател от Кресненския пролом,  попаднал на отровна примамка в Южна Гърция, ни алармира и изпрати данни, че нещо нередно се случва с птицата. На същият ден гръцки еколози тръгнаха към мястото и откриха умрялата птица по координати, както и парче месо, наръсено с отрова. Бързите действия на еколозите, заради точните данни от предавателя доведоха до:

  • Премахване на отровната примамка и предотвратяване смъртта на още животни
  • Събрани навреме веществени доказателства за образуване на наказателно производство.

След случаят в Искърския пролом с тровене на скален орел и белоглави лешояди през септември 2019, за първи път предавателите, свалени от отровените птици, и данните в тях ще бъдат използвани като доказателство за локализиране на местопрестъплението.

Без предавателите, умрелите лешояди най-вероятно нямаше да бъдат открити никога, както и престъплението нямаше да бъде идентифицирано. Екипът ни там щеше за забележи след дни, че броят на летящите лешояди е намалял, но нямаше как да предположи къде и как се е случило.

Новини и коментари

Основна снимка
Надя Вангелова
Дарения
 1,700  лв.

Целева сума
 19,700  лв.
Край на кампанията
31.12.2019
Дарители
32

Категория на кампанията : Природа / животни

Правен статут: НПО или друга организация

Даренията ще получи: Фонд за дивата флора и фауна

Дарители

Име и фамилия
Сума на дарението
Магдалена Япракова  20  лв.
Елена Запрова  100  лв.
Nikola Grancharov  100  лв.
Анонимен дарител  20  лв.
Анонимен дарител  20  лв.

Инициатор

Основна снимка
Надя Вангелова

QR Code на кампанията

10 GPS/GSM предаватели за лешояди, за да спрем тровенето на животни - Платформата
Платформата.бг © 2020. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта