Всички кампании

Ремонт на фотоклетката за лечение на жълтеница в болница Шейново


Болница Шейново е най-старата акушеро-гинекологични болници в страната и е една от водещите по брой раждания. В неонатологичното отделение работят множество специалисти и се полага грижа за бебчета в много тежко състояние.

Наскоро станах баща и ми се наложи да потърся помощта на специалистите в болницата. Моят малък син разви по-тежка от обичайната форма на жълтеница и се нуждаеше от лечение. Като първа мярка се прилага фототерапия. Тя е неинвазивен метод, без почти никакви странични ефекти, освен тенът, който мъниците придобиват.

Жълтеницата се развива при повечето новородени дечица в първите дни от живота им. Кръвта, която е била пригодена за живота в утробата трябва бързо да се смени с кръв за живота извън тялото на майката. Настъпва бърз разпад на феталния хемоглобин. При това се образува жълтият пигмент билирубин. За да бъде изхвърлен от организма, той трябва да бъде обработен от черния дроб. Но в тази ранна възраст, той е ненапълно развит и понякога може да се стигне до натрупване на твърде големи количества от пигмента. Като резултат бебчетата стават уморени и летаргични, а високите нива в кръвта могат да доведат до дългосрочни неврологични увреждания. При фототерапията се използва светлина със специфична дължина на вълната,която преобразува натрупаният в кожата пигмент във водноразтворима форма, която много по-лесно и бързо може да бъде изхвърлена от бъбеците и черния дроб. По този начин се намаляват нивата на пигмента до нетоксични нива и се дава шанс на бебчето да се да се справи. Ако фототерапията не помогне се налага включването на системи и дори преливането на кръв и кръвни продукти.

Сам се убедих в ефекта на въпросната терапия. В рамките на няколко дни бебчето се възстанови, започна да се храни активно и не се наложи извършването на инвазивни манипулации. Нямаше никаква болка и стрес за мъничето.

Отделението по неонатология разполага с фотоклетка за интензивна фототерапия, дарена от фондация “Силви Вартан за България”. За жалост машината е в лошо състоние. 6 от 16 луминисцентни лампи са изгорели. Самите лампи имат ефективен живот от 2000 работни часа. При фотоклетката в Шейново този ресурс отдавна е надхвърлен. Терапията на едно новородено може да варира от няколко часа, до няколко дни, според тежестта на неговото състояние.

Цената на една крушка е малко над 20 лева. За да се сменят всички крушки на фотоклетката са нужни 350 лева. Ако съберем още 350 лева може да закупим втори резервен комплект и по този начин да осигурим на отделението изправна апаратура за следващата една година.

http://www.mercateo.co.uk/p/1459M-50000820913190/TL_T12_20W_52_G13_Philips_UV_A_Hyperbilirubinemia_Bilirubinum.html?ViewName=live_gb&switchToCountry=GB&switchToLanguage=en&chooseGeo=true&fbclid=IwAR2RyxbIWElqKL_tebvJLHhnvVQdGZAisHlZ4S3Zqfwq11W-wtkDTsVW0zwph

Заедно можем да помогнем малките дечица възможността да се възползват от този прекрасен метод и да осигурим на болница Шейново шанса по-добре да помага на децата ни. Благодаря още веднъж на д-р Узунова и целия екип за положените грижи и възстановяването на детето ми.

EDIT: На 05.11.2019 успешно монтирах новите 16 лампи и оставих 21 резервни в Шейново.

Новини и коментари

Основна снимка
Димитър Митев
Дарения
 700  лв.

Целева сума
 700  лв.
Край на кампанията
21.10.2019
Дарители
12

Категория на кампанията : Лечение / рехабилитация

Правен статут: НПО или друга организация

Даренията ще получи: Болница Шейново

Дарители

Име и фамилия
Сума на дарението
Анонимен дарител  135  лв.
Анонимен дарител  200  лв.
Ивона Цветкова  20  лв.
Мария Календерска  200  лв.
Анонимен дарител  10  лв.

Инициатор

Основна снимка
Димитър Митев

QR Code на кампанията

Ремонт на фотоклетката за лечение на жълтеница в болница Шейново - Платформата
Платформата.бг © 2021. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта