Всички кампании

Да помогнем на хижа Чаирски езера


Хижа Чаирски езера в мистичната Родопа планина

Хижа Чаирски езера се намира в един изключителен див, красив и мистичен край на Родопа планина. Разположена е в защитената местност на Чаирските езера, образувани от свлачищна дейност. Тя е прекрасно място за отдих по време на излетите в района, нощувка на преминаващите туристи по маршрутите между селата Гьоврен, Мугла, Кестен и Триград и дори за базов лагер за многодневен престой, в който да се насладите на чудната родопска красота.

                От 1999 година насам домакини в този уютен родопски дом са Росен и майка му - леля Софи. Те заразяват със своето спокойствие, с чистата хижа и искрящо бели чаршафи, а кухнята е запленяваща. Всеки докоснал се до това място, се чувства запленен и прероден. И иска да се върне пак!

                Хижата е строена през 1983 г., като място за трудещите се из картофените ниви в района. От 1997 г. след кражба на далекопровода, районът на Чаирски езера остава без ток. В началото решението е в хижата да се осветява с газови лампи, а след това Росен поставя два слънчеви панели и изгражда инсталация.

                Както се разбира в хижата ток няма, което означава пестене на енергията, отопление на водата за битови и хигиенни нужди и готвене на дърва. Най-голям проблем е прането на мръсно бельо – то е на ръка! А всеки посетил хижата се радва на чист и бял чаршаф!

                 В началото на туристическия сезон се обръщаме към всеки, готов да помогне за нуждите на хижата и да облекчим труда на хората, стопанисващи я! Ето защо имаме нуждата от финансово или материално подпомагане за:

-          Инверторен генератор за ток

-          Пералня с капацитет минимум 7 кг. – с възможност за работа чрез захранване от генератор

Търсим и други начини на финансиране, защото са нужни: нови соларни панели със акумулатори, хладилникосвежаване на хижатаобновяване на маркировката и маркиране на нови маршрути... но те отнемат повече време и в момена сме концентрирани върху най-належащите - генератор и пералня. 

Ще бъдем благодарни за всяка помощ, защото хижата и района заслужават да ги посетите и да оставите част от сърцето си там! 

Новини и коментари

Основна снимка
Димо Колев
Дарения
 2,050  лв.

Целева сума
 1,500  лв.
Край на кампанията
06.07.2019
Дарители
39

Категория на кампанията : Подобряване на средата

Правен статут: НПО или друга организация

Даренията ще получи: Български планинарски съюз

Дарители

Име и фамилия
Сума на дарението
Величка Васева  10  лв.
Пламен Мицев  5  лв.
Катерина Русева  20  лв.
Анонимен дарител  50  лв.
Маргарита Стефанова  100  лв.

Инициатор

Основна снимка
Димо Колев

QR Code на кампанията

Да помогнем на хижа Чаирски езера - Платформата
Платформата.бг © 2023. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта