Всички кампании

Помогнете пътеките до х. Ехо и х. Козя стена да станат по-безопасни


     Случвало ли ви се e да се лутате в мъгла, тъмнина, в снежна пустош и стихия, стигайки до пълно отчаяние. И в един миг да съзрете маркировъчния кол, който изведнъж възвръща сили и увереност да продължите напред и достигнете желаната цел. А какво би станало ако го нямаше този знак.

     И вероятно сте си задавали въпроса - колко ли живота са съхранили, колко инциденти, травми и други нещастия са спестили двуметровите стълбове, въжените парапети и другите маркировъчни знаци и съоръжения във високата планина.

    Хижа „Ехо“ и съседната хижа „Козя стена“ са основни пунктове за туристите и планинарите, преминаващи по маршрута КОМ - ЕМИНЕ и едни от най-посещаваните в Стара планина. По тези места са едни от най-чудните и омайващи с красота и величие кътчета на НП „Централен Балкан“.

    Въпреки, че  за туристическата маркировка в района е направено не малко,  все още тя е далеч от желаното улеснение, подпомагане и информиране на туристите за по-сигурното и по-безопасното им движение в планината, най-вече при неблагоприятни метеорологични условия.

     При това не са редки инцидентите и нещастните случаи, вкл. с фатален изход, поради нередности в маркировката – липсващи знаци, неточна информация,  необезопасени участъци от пътеките и парапетите.

     Ето защо дружество „Академик“ - Русе състави програмата БАЛКАНСКИ ПОСОКИ, с която се цели подобряване проходимостта на пътеките чрез разширение и обезопасяване на ерозираните стръмни, много тесни и опасни пасажи, поставяне на 12 допълнителни маркировъчни стълбове в рисковите участъци, където е по-голяма вероятността за отклоняване и изгубване. Ще се извърши ремонт на 5 обезопасителни парапета с обща дължина 1150 м, на годните тръби на стълбовете и на фундаментите на общо 60 маркировъчни стълба, поставяне на 140 указателни стрелки и азимутни табелки и на 5 маршрутно-информационни табла в селищата Клисура, Розино, Христо Даново, Чифлик и Рибарица, ще се обнови лентовата маркировка, ще се почистят пътеките от избуяли храсти и стърчащи клони.

     За да се изпълни програмата са необходими метални тръби и други профили за маркировъчни и парапетни стълбове, цимент, стоманени въжета, материали за указателни и маршрутно-информационни стрелки, табели и табла. Сумата с включване на разходите за транспорт, инструменти и консумативи възлиза на около 6600 лв., която понастоящем не е по силите на дружеството и хижарите. 

     Дружество "Академик" ще осигури от собствения си бюджет 1300 лв и ще разчита на подкрепа от Дирекция "НП Централен Балкан", фирми и дарители от още около 2200 лв. Недостигащата част от около 2100 лв. се надяваме да съберем с дарителската кампания, създадена и проведена с помощта на Фондация BCause (Бикоуз в помощ на благотворителността).

    Нека с общи сили осигурим средства за изработката на необходимите указателни стрелки, азимутни табелки и маршрутно-информационни табла и доставка на материали за ремонт на въжените парапети, с което да направим по-достъпна и по- безопасна за всеки турист тукашната планина.  Да допринесем за по-доброто бъдеще на планинския туризъм в България, за имиджа на нашите планини у нас и извън границите на страната. 

     Обръщаме се към Вас, почитателите на Тетевенския и Троянския Балкан, към всички планинари, с молба да подкрепите дарителската ни кампания с каквото сума Ви е възможно.

     Помогнете ни да обновим и допълним маркировката и обезопасителните съоръжения от Каменната порта под връх Вежен, през връх Юмрука, хижа "Ехо", връх Ушите и хижа "Козя стена" до превала на Троянски проход - по билния маршрут и по пътеките от изходните пунктове в района.

     Дори и най-малкото Ваше дарение ще ни бъде от голяма полза!

     Нека заедно направим тази част на Стара планина по-сигурна и по-безопасна за разходки, излети, по-леки и по-трудни преходи през всички сезони на годината.

 

 

 

 

 

 

 

    

Основна снимка
Стефан Георгиев
Дарения
 610  лв.

Целева сума
 2,100  лв.
Край на кампанията
18.05.2019
Дарители
11

Категория на кампанията : Природа / животни

Правен статут: НПО или друга организация

Даренията ще получи: Спортно туристическо и природозащитно дружество "Академик" - Русе

Дарители

Име и фамилия
Сума на дарението
Анонимен дарител  100  лв.
Марко Тодоров  50  лв.
Анонимен дарител  40  лв.
Милен Шопов  100  лв.
Анонимен дарител  50  лв.

Дар за дарители


Дарете 40 лв. и ще получите:
една безплатна нощувка по избор в една
от хижите Вежен, Ехо и Козя стена

Общо 35 дара са осигурени.
 

Дарете 70 лв. и ще получите:
рекламна чаша

Общо 25 дара са осигурени.
 

Дарете 100 лв. и ще получите:
тениска с лого и надпис

Общо 20 дара са осигурени.
 

QR Code на кампанията

Помогнете пътеките до х. Ехо и х. Козя стена да станат по-безопасни  - Платформата
Платформата.бг © 2019. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Search