Всички кампании

Кастрация на бездомни котки в София


Благодарение на усилията на „Четири лапи“, Столична община и неправителствените организации и на метода "кастрирай, ваксинирай и върни", за 10 години броят на бездомните кучета в София е намалял повече от 3 пъти. С намаляване на кучетата обаче се забелязва увеличаване на бездомните котки, което е нормално, тъй като и двата вида използват едни и същи ресурси на средата – храна, вода и подслон. За разлика от кучетата, котките се възпроизвеждат много по-бързо: само за 10 години една некастрирана женска котка и нейното поколение може да бъдат причината за появата на близо 50 000 котета, повечето от които в първите месеци от своя нелек живот стават жертва на жестокост, инциденти, болести или борба за територия.


През 2011 г. „Четири лапи“ стартира програма за безплатна кастрация на безстопанствени котки в София в сътрудничество с някои от най-големите столични ветеринарни клиники. Всеки, който се грижи за бездомно или дворно коте, може да се възползва от програмата, като вземе ваучер от „Четири лапи“ и запише час за кастрация в някоя от партньорските ни клиники. След предоставяне на ваучера в клиниката, операцията не се заплаща, а разходите се покриват от „Четири лапи“. За 8 години по програмата ни са кастрирани, ваксинирани и обезпаразитени близо 9000 котки, като по този начин е предотвратена появата на стотици хиляди нежелани котета.


През 2019 г. имаме нужда от ВАШАТА помощ! За да можем да стартираме програмата и тази година с кастрацията на 400 котки са ни необходими 10 000 лв., които да покрият разходите за консумативи и медикаменти за операциите. Срокът, който сме си дали, е три месеца, но ако успеем да съберем сумата по-рано, ще можем да започнем операциите преди пролетния размножителен сезон на котките. Ако не успеем да съберем необходимата сума, ще покрием разходите за кастрацията на толкова котки, за колкото сме събрали средства, а ако съберем повече от предвидените средства – ще можем да заплатим за операциите на повече животни. За нас е изключително важно да не спираме програмата, защото ефективността на метода „кастрирай, ваксинирай и върни“ зависи от постоянната и масова кастрация на колкото се може повече бездомни животни. Първите 100 ваучера ще бъдат раздадени след като наберем 2500 лв.

Новини и коментари

Основна снимка
Явор Гечев
Дарения
 5,495  лв.

Целева сума
 10,000  лв.
Край на кампанията
29.10.2019
Дарители
148

Категория на кампанията : Природа / животни

Правен статут: НПО или друга организация

Даренията ще получи: Фондация "Четири лапи"

Дарители

Име и фамилия
Сума на дарението
Toni Marinov  50  лв.
Iliana Boycheva  10  лв.
Greta Gospodinova  10  лв.
Анонимен дарител  20  лв.
Цонка Харизанова  10  лв.

Дар за дарители


Дарете 25 лв. и ще получите:
Календар на "Четири лапи" за 2019 г.

Общо 200 дара са осигурени.
 

Инициатор

Основна снимка
Явор Гечев

QR Code на кампанията

Кастрация на бездомни котки в София - Платформата
Платформата.бг © 2021. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта