Всички кампании

Съмишленици за Присад - заедно да спасим село Присад


Сдружение "Съмишленици за Присад" е неправителствена организация, опитваща се да запази съществуването и подобри стандарта на живот на китното селце Присад, община Созопол. Нашето село Присад е едно от най-малките в България, с по-малко от 100 постоянни жители. Сега през 2019 г. се опитваме да подобрим условията на живот и продължителността на живота; това означава да се гарантира всяко домакинство да има достъп до чиста питейна вода, канализация, медицински услуги и пътища. Созопол, настоящата ни община, и кметския наместник на селото контролират общинските средства за селото, които осигуряват и поддържат тези нужди. Те са били небрежни в продължение на много години и е имало злоупотреби със средства. 

НАШАТА КАУЗА: Бихме искали с. Присад да премине от община Созопол към община Бургас, тъй като с години община Созопол пренебрегва нуждите на селото.Преди години с помоща на жителите на селото е изградена структура за промишлена вода, с която хората напояват градините си и така предотвратяват спирането на водата за питейно битови нужди. Но през пролетта на 2018 г. помпената станция бе разбита и помпата безследно изчезна. От сдружението подадохме жалба в прокуратурата, в момента тече разследване. Поради липса на промишлена вода се появи недостиг на водата за питейно-битови нужди. Преди години е имало одобрен проект за свързване на с. Присад към водопроводна система на язовир "Ясна Поляна", но кметът на община Созопол е заявил, че поради малкия брой жители на селото, такава инвестиция не си струва. Инициирахме подписка и сезирахме г-жа Мая Манолова, както и ЕС в Брюксел.  Г-жа Манолова писмено уведоми г-н Рейзи, че поради дългосрочността и значимоста на проблема финансите не биха могли да служат за оправдание за несъобразяване със законите

Резолюция № 64/292 на Общото събрание на ООН от 3.8.2010 г. и на Съвета на ООН по правата на човека признава, „че правото на безопасна и чиста питейна вода и канализация е човешко право от съществено значение за пълноценния живот и пълното осъществяване на всички човешки права“. С резолюцията на Генералната Асамблея се признава, че правото за достъп до вода е юридически обвързващо основно човешко право, което е част от международното право. 

Нямаше реакция от страна на Община Созопол, въпреки писмото на г-жа Манолова и въпреки че в питейната вода, доставяна от местен малък водоизточник бяха намерени бактерии от органите на РЗИ след изследване на водата. Жителите на селото са предимно възрастни хора, но кметската наместничка г-жа Стоянова прокуди медицинското лице, въпреки наличието на оборудван медицински кабинет. Поради непочистване на улиците и липса на указателни табели с имена на улиците, в зимните месеци при наличие на сняг, присадци трудно биха могли да разчитат на медицинска помощ. С изключение на главната улица и тази на кметската наместничка, улиците в селото не са дори чакълирани. Кметската наместничка, назначена от община Созопол, отказва съдействие на жителите на селото, дори възпрепятства спокойния ритъм на живот. Бихме желали да преминем към община Бургас, вярваме, че с тази община бихме имали шанс за нормална комуникация и облагородяване на селото, което всъщност е само на 20 км от Бургас и на 40 км от Созопол.

За целта бихме искали да наемем адвокатска помощ за изискване на референдум и процедурата по провеждането му. Хонорарът на кантората, таксите и средствата необходими за провеждане на референдум без усложнения са 2000 лв., а с очакваните усложнения и допълнителните услуги като изчистване на списъците на гласоподавателите, защото в село има много "мъртви души", наемане на маркетингови специалисти и т.н сумата, необходима за провеждане на референдум ще достигне до 5000 лв. Бихме искали да апелираме всички родолюбци, милеещи за спасяване на българското село да дарят финансови средства, за да се опитаме да спасим с. Присад от обезводняване и обезлюдяване.

 

Новини и коментари

Основна снимка
Ванча Байлова
Дарения
 70  лв.

Целева сума
 5,000  лв.
Край на кампанията
07.03.2019
Дарители
2

Категория на кампанията : Човешки права

Правен статут: НПО или друга организация

Даренията ще получи: Съмишленици за Присад

Дарители

Име и фамилия
Сума на дарението
Анонимен дарител  20  лв.
Станимира Муслиева  50  лв.

Инициатор

Основна снимка
Ванча Байлова

QR Code на кампанията

Съмишленици за Присад - заедно да спасим село Присад - Платформата
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта