Всички кампании

Да създадем още една семейна стая за недоносените бебета


Скъпи Дарители, благодарение на вашата всеотдайност, съвместно с радио „Витоша“ – „Повече българчета за България“ и Ивентас, успяхме да изградим 4 семейни стаи и стоплихме сърцата на родители, чиито малки големи герои се намират в неонатологични отделения в София – Майчин дом и СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“, както и в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ – В. Търново и в МБАЛ Пловдив.


Вярваме, че и сега, с общи усилия, ще успеем да съберем средства за изграждането на още една Семейна стая, в която родителите на недоносени бебета ще могат да прекарват време с децата си, в гр. Бургас.

Над 15% от бебетата в Бургаска област се раждат с тегло, по-ниско от 2500 гр. Сред тях има и новородени с екстремно ниско тегло – 800 грама. Отделението по неонатология на УМБАЛ Бургас е най-старото такова в цялата област, където често се грижат и за деца, родени в други болници.

Изграждането на семейна стая ще помогне на стотици бебета, които са разделени от родителите си, понякога с месеци, тъй като тя позволява практикуването на препоръчвания от Световната Здравна Организация метод, наречен кенгуру грижа. Доказано е, че този метод, при който майката и бебето са поставени в непосредствена близост, кожа до кожа, има голямо значение за подобряване състоянието на бебето, стабилизиране на неговите жизнени показатели, синхронизиране на дишането му с това на майката, подпомагане на кърменето и пр. Доказано е, че кенгуру грижата значително намалява болничния престой на недоносените бебета.

Чрез изграждането на стаи от семеен тип в българските неонатологични отделения, ние целим да подобрим грижата за недоносените деца и да осигурим възможност за изграждане на връзката между родителите и новороденото.

Създаването на семейна стая включва не само обзавеждането ѝ, но и ремонт, тъй като често помещенията са амортиризирани, със стари дограми и неудобни санитарни помещения. Поради специфичните изисквания за медицински подови настилки, латекс и мебелировка, цялостното изграждане на една семейна стая възлиза на 8 до 10 хил. лева. За съжаление на този етап болниците не разполагат с предвидени бюджети за подобен разход.

Надяваме се, че заедно ще успеем, да осигурим възможност повече родители да бъдат близо до своите бебета.

Тук можете да прочетете и няколко истории на родители, които разказват как им е помогнал престоят в стая от семеен тип:

- Здравка Даллева: „Нашето момиче се роди месец по-рано и за наше щастие беше напълно здравичка, само беше мъничка – 1900 грама. Трябваше да наддаде, за да си я приберем у дома. Роди се в УМБАЛ „Св. Георги“. След това беше преместена в УМБАЛ „Пловдив“, където можех всеки ден да я посещавам и съответно да си я кърмя, носех и кърма, която ѝ даваха. Три дни преди да я изпишат ми предложиха да се настаня в семейната стая, където да се „опознаем“ с моето момиче. Тя беше през цялото време при мен. Но лекарите, сестри, целия персонал беше насреща да помогне, ако се нуждаех. В стаята пускаха и таткото, който също успя да гушне своето мъниче. Това беше преход от болницата към грижите у дома. Смятам че всеки родител, чието дете е било в кувьоз, е добре да бъде настанен в такъв тип стая, за да се опознаят с бебчето и да се избегне този първоначален стрес у дома след изписването. Хубаво би било всяка болница да разполага с такава стая…“

- Наталия Михайлова: „Аз и дъщеря ми бяхме в такава стая около 10 дни преди да я изпишат от УМБАЛ „Плевен”. След близо 3 месеца раздяла толкова се вълнувах, че ще сме заедно, но и се притеснявах дали ще се справя. Благодарение на екипа в отделението, опознаването и научаването на елементарни неща като хранене, къпане, смяна на пелени, пози в които бебето се чувства добре, разговор с психолог… престоят там се усеща като в петзвезден дубайски хотел J Несигурността изчезна в момента, в който си дадох сметка, че сме под постоянните грижи на доктори и акушерки. В стаята бяхме с още една мама и бебето ѝ, сами се сптавяхме, но спокойствието, че в отсрещната стая има на кого да разчиташ при нужда е чудесно. У дома се прибрах спокойна и сигурна в себе си, че мога да се грижа за детето си, а бабата, която си беше взела отпуска, за да ми помага с бебето, се върна преждевременно на работа.“

- Олга Тенева: „Аз и моята Ниа бяхме в такава стая за 4 дни в МБАЛ „Пловдив”. Бих казала, че това бе един много полезен престой, чрез който имах възможност да опозная детето си и да реагирам своевременно под компетентен лекарски надзор. Имайки предвид целия стрес от раждането, през моментите „ще оживее ли“, мислите „защо на нас“ и т.н. , времето, прекарано там със собственото ти дете, те учи да си силен, да си уверен и да се чувстваш достоен родител на един малък герой! Заслуга за това има целият персонал, който показа хуманно отношение към дете и родител и демонстрира абсолютен професионализъм! Успех на каузата!“

Източник: https://dmsbg.com/9612/dms-bebe-semeina-staya-turnovo/

Сърдечни благодарности на всички, които ни подкрепят!

Новини и коментари

Основна снимка
Нина Николова Сиришнишка-Костова
Дарения
 3,381  лв.

Целева сума
 10,000  лв.
Край на кампанията
29.12.2019
Дарители
18

Категория на кампанията : Лечение / рехабилитация

Правен статут: НПО или друга организация

Даренията ще получи: Фондация "Нашите недоносени деца"

Дарители

Име и фамилия
Сума на дарението
Анонимен дарител  500  лв.
Анонимен дарител  100  лв.
Анонимен дарител  300  лв.
Анонимен дарител  50  лв.
Емилия Цонева  100  лв.

Инициатор

Основна снимка
Нина Николова Сиришнишка-Костова

QR Code на кампанията

Да създадем още една семейна стая за недоносените бебета - Платформата
Платформата.бг © 2021. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта