Всички кампании

За Юрий. За читалищата.


Тази кампания е лична и ще бъде отворена само 2 седмици.

Днес ставам на 50 години. Преди 6 месеца започнах нещо ново, на което искам да се посветя през следващите 20 години. Но всяко начало е трудно и несигурно.

Имам нуждата от вашата подкрепа, но не по принцип, а тук и сега, днес. По начин, по който да разбера, че наистина сте ме чули и наистина намирате за смислено това, което искам да направя – не за себе си, а за българското общество.

Така че, прочетете долните редове и ако вярвате в мен и в каузата, дарете средства за фондацията, която създадох с колеги през октомври миналата година. Може да дарите и 2 лева, няма значение, за мен това ще значи глас „ЗА“: „Да, Юрий, продължавай! Важно е! Ние сме с теб!

Ако за две седмици събера 3 000 лв. ще знам, че съм на прав път и че имам вашата подкрепа.

- - - - - -

Преди 38 години влязох в първата си библиотека – библиотеката към читалище „Христо Ботев“ на ул. Симеон 147 в Ючбунар. Същото читалище, в което баба ми Радка е била член на Настоятелството дълги години. Преди 154 години пра-дядо ми Йордан става един от основателите на читалище „Надежда“ в село Беброво.

Преди 20 години с Франсоа Матарасо наблюдавахме с възхита как местната общност възстанови старата сграда на читалище „Бачо Киро“ в село Бяла черква и създаде забележителна етнографска сбирка по програма „Живо наследство“ на ФРГИ.

Преди около 15 години започна работата ми със стотици активни и впечатляващи читалища като експерт на Платформа АГОРА и на Фондация „Глобални библиотеки - България“.

Преди 12 години и половина се запознах с прекрасната си съпруга Анета на един читалищен празник – Националния фестивал на кешкека и народните умения, организиран от читалище „Зора“ в село Радилово, Пазарджишко.

Преди 2 години и половина за пръв път истински осъзнах мащаба на читалищната мрежа – над 3300 действащи читалища във всяко кътче на България, повече от всички училища, детски градини, пощенски клонове, и т.н.

През последните 5 месеца пътувах из цялата страна и се срещнах с представители на над 500 читалища в Ботевград, Пазарджик, Враца, Видин, Монтана, Перник, Бургас, Габрово, Варна, Ямбол, Шумен, Силистра, Търговище, Стара Загора, Благоевград. (Снимките тук са от тези срещи)

Това, което чух и видях ме ентусиазира, удиви, но и ме ядоса и провокира. Видях прекрасни примери, видях читалища в подем, които по възхитителен начин изпълняват ролята си на културен и социален център на своите общности. Но видях и читалища, които са оставени с мизерно финансиране, които са притискани от различни страни, на които са отнети земите им, които са загубили връзката със своите общности. Най-често не по тяхна вина, а поради липсата на подкрепа, разбиране, подадена навреме ръка.

Преди 6 месеца, заедно с няколко приятели и колеги, създадохме фондация „Народни читалища“, за да подкрепяме възраждането на читалищата в България. Информация за нейните цели и дейности може да видите на сайта ни (все още твърде скромен): https://narodnichitalishta.bg/

Парите, които ще дарите ще отидат за продължаване на пътуванията из страната и за счетоводното обслужване на фондацията.

- - - - - -

Повече за последните ми наблюдения върху читалищата и техните нужди:

Сърцати хора – статия в Дневник (април 2024): https://www.dnevnik.bg/analizi/2024/04/12/4612844_surcati_hora/

Читалищата: време е за действие! – статия в списание „Култура“ (ноември 2023): https://kultura.bg/article/1552-chitalishtata-vreme-e-za-deistvie

Как искаме да развием читалищата – кратък текст в Дневник (ноември 2023): https://www.dnevnik.bg/analizi/2023/11/20/4554981_kak_iskame_da_razviem_chitalishtata/

Нови хоризонти – разговор в Дарик радио (януари 2024): https://darik.bg/v-novi-horizonti-s-lili-gostuvaha-urii-valkovski-i-lari-biil

Доверието в читалищата като институции – интервю в БНТ (април 2024): https://bnt.bg/news/doverieto-v-chitalishtata-kato-institucii-v364965-327717news.html

- - - -

За мен – няколко стари интервюта:

20 въпроса – анкета на Капитал (февруари 2020): https://www.capital.bg/moiat_capital/lica/2020/02/21/4032183_20_vuprosa_jurii_vulkovski/

Харесвам несъвършените хора, които се стремят към съвършенство – анкета на Кариери (август 2017): https://www.karieri.bg/news/36785_jurii_vulkovski_haresvam_nesuvurshenite_hora_koito_se

Новини и коментари

Основна снимка
Юрий Вълковски
Дарения
 4,950  лв.

Целева сума
 3,000  лв.
Край на кампанията
28.04.2024
Дарители
60

Категория на кампанията : Култура / изкуство

Правен статут: НПО или друга организация

Даренията ще получи: Фондация "Народни читалища"

Дарители

Име и фамилия
Сума на дарението
Ива Белокапова  30  лв.
Petko Palazov  20  лв.
Десислава Тенчева  50  лв.
Рая Димитрова  100  лв.
Анонимен дарител  30  лв.

Инициатор

Основна снимка
Юрий Вълковски

QR Code на кампанията

За Юрий. За читалищата. - Платформата
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта