Всички кампании

Помогнете на седем глухи деца да говорят по-добре!


Вече чуваш звука на Коледа, нали? Звън на камбанки и смехът „Хо-хо-хо“… И глухите деца могат да ги чуят с твоя помощ. Как?

Ситуацията на глухите деца

Децата имат шанс да чуват с помощта на „изкуствено ухо“ – технология, наречена кохлеарен имплант. Закупуването и операцията за поставянето му се поемат от държавата. Дотук новините са супер! За съжаление имплантът действа само при условие, че след това се проведе интензивна слухово-речева рехабилитация, която трае 6-8 години. 

При ранна и системна рехабилитация, която започва около месец след имплантирането, качеството на резултатите е високо и повечето от децата максимално подобряват говора си. Целта на усилената рехабилитация е децата да се интегрират успешно.

Държавата осигурява малка част от рехабилитацията. Повечето семейства трудно могат да си я позволят с интензитета и продължителността, от която децата имат нужда.

Кои сме ние

Център за развитие на слуха и говора „Яника“ е един от малкото частни центрове, който от 2009 г. подпомага процеса на рехабилитация на глухи деца в първите им години.

В България има само три специализирани училища за деца с увреден слух, но благодарение на разработената методика и всеотдайния екип на „Яника“, до 2023 г. близо 300 деца са обучени да говорят и в последствие напълно са се интегрирали в масовите детски градини и училища. Центърът се гордее с вече четиринайсети випуск успешно интегрирани деца. Така те получават шанс един ден да имат работа, семейство и живот с неограничени избори.

Тук можеш да видиш как говорят глухите деца в началото  и след няколко години рехабилитация:

https://www.youtube.com/watch?v=zICZIVC_-kU

Как ще помогнем

Целим подпомагане на слухово-речевата рехабилитация на 7 деца със сумата от 300 лв. месечено в продължание на 6 месеца.

Семействата на децата са затруднени поради дългия период на провеждане на рехабилитацията и допълнително поради различни причини: напуснали са дома и града си, за да живеят в София, където имат достъп до специалисти; единият родител е напуснал работа, за да се грижи за детето; проблемът е причинил развод и родителят е сам - за съжаение доста често срещан случай.

Предлагаме ти да чуеш коледните звуци заедно с нашите деца, като дариш за тяхната рехабилитация!

Новини и коментари

Основна снимка
Таня Димитрова
Дарения
 350  лв.

Целева сума
 12,600  лв.
Край на кампанията
30.12.2023
Дарители
4

Категория на кампанията : Образование / наука

Правен статут: НПО или друга организация

Даренията ще получи: Фондация 'Яника'

Дарители

Име и фамилия
Сума на дарението
Анонимен дарител  50  лв.
Анонимен дарител  50  лв.
D-r Teodora Yamalieva  50  лв.
Анонимен дарител  200  лв.

Инициатор

Основна снимка
Таня Димитрова

QR Code на кампанията

Помогнете на седем глухи деца да говорят по-добре! - Платформата
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта