Всички кампании

Академия за планинари


Сдружение “Млад планинар“ провежда теоретични и практически занимания с цел въвеждането на децата в основите на планинарството. С тях опознаваме българските планини, изкачваме върхове, грижим се за околната среда с целенасочени инициативи, учим родната история, посещавайки културно-исторически забележителности. Провеждаме образователни беседи и участваме в редица национални туристически походи. Голямата ни цел и човешка задача – да възпитаме любов към Родината, за да сме сигурни, че пораствайки младите хора няма да искат да я напуснат, защото я обичат и познават.

По време на практическите занимания често избираме да спим на палатки на местата, където бивакуванито е позволено. Към момента сдружението разполага с 18 палатки и 10 спални чувала за общо ползване, които се налага да бъдат подменени. Предвит това, че никога не сме развивали стопанска дейност, която да подпомага основната ни такава се нуждаем от средства, с които ще подменим вече съществуващата планинска екипировка е ще осигурим по приятен престой на децата по време на следващите лагерувания и участия в национален туристически поход "По пътя на Ботевата чета" от 27 май до 2 юни, всяка година.

За да продължим да влюбваме децата в планината и превръщаме в спомен мечтата на всяко дете да спи в палатка, се нуждаем от средства за закупуване на нова планинска, бивачна екипировка за общо ползване от всички челнове на сдружението. 

През 2023 г. Сдружение “Млад планинар” навърши 10 години. За да отбележим това събитие подобаващо решихме да изкачим българските първенци на 39-те ни родни планини за една година, нещо което не е правено до сега в България от организирана група деца. А да изкачиш българските първенци е не само физическо изпитание, но и дълбоко и духовно преживяване. Единственото, което си пожелавахме е планините да бъдат благосклонни към нас и да ни допуснат до върховете си.

В тази наша инициатива се включиха 40 деца от община Петрич на възраст от 7 до 18 години. Често се налагаше да спим в някоя от българските планини. В районите, в които бивакуването е позволено със съдействието на хижари или доброволци пренасяхме част от бивачните съоражения и храната до определените за това места. Рядко се налага децата да носят на гръб палатките и чувалите, но ако е необходимо го правим съобразявайки се с физическите им възможности. 

Като цяло в организацията целогодишно се обучават над 40 деца. Като през годините над 400 са децата от Петрич докоснали се красотите на нашите планини. А над 150 деца са оставили трайна диря в историята на нашето сдружение обучавайки се повече от 4 календарни години с нас из родните планини. Имаме и 3 деца, които са част от нас още от първия ден без прекъсване.  

Към днешна дата се нуждаем

- 15 бр. палатки 

- 30 бр. спални чували 

- 30 бр. шалте 

- 2 бр. заслон 

 

 

 

Новини и коментари

Основна снимка
Гергана Сандъкчиева
Дарения
 205  лв.

Целева сума
 3,500  лв.
Край на кампанията
20.02.2024
Дарители
2

Категория на кампанията : Образование / наука

Правен статут: НПО или друга организация

Даренията ще получи: сдружение 'Млад планинар'

Дарители

Име и фамилия
Сума на дарението
Ивелина Тошева  175  лв.
Валя  30  лв.

Дар за дарители


Дарете 0 лв. и ще получите:

Общо 0 дара са осигурени.
Количеството е изчерпано.
 

Инициатор

Основна снимка
Гергана Сандъкчиева

QR Code на кампанията

Академия за планинари - Платформата
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта