Всички кампании

Дунав Ултра с кауза: Опръстенителен лагер Дуранкулак


Здравейте! Ние сме шестима приятели, споделящи страстта си към колоезденето. Всеки от нас има различен опит - един с планинско колоездене, друг с шосейно, правили сме както еднодневни така и многодневни пътувания, участвали сме в различни състезания. На последното състезание решихме, че е време да изпробваме един емблематичен за България маршрут - Дунав Ултра. Тази година е юбилейното 10-то издание на Дунав Ултра и намерението ни е да преминем 740 километровото му трасе в началото на октомври (07 - 14.10.2023). Веломаршрутът преминава по българския участък от поречието на река Дунав с начална точка с. Куделин (най-северозападното населено място) и край в с. Дуранкулак (най-североизточното). 

ИДЕЯ

В хода на планирането се зароди идеята да превърнем нашето пътуване в нещо повече от лично предизвикателство за всеки от нас. Желанието ни е чрез преминаването на веломаршрута да подкрепим значима за нас кауза, като насочим вниманието на обществото към нея. В нашата група има двама души, които се интересуват активно от наблюдение и опазване на птиците. Затова искаме да споделим информация за една много вдъхновяваща инициатива, която се провежда именно в крайната точка на маршрута. Става дума за Опръстенителен лагер Дуранкулак.

КАУЗА

Опръстенителният лагер Дуранкулак е създаден през 2019 г.от доц. д-р Петър Шурулинков - орнитолог и активен защитник на българската орнитофауна. Дейността на лагера се състои в изследване на миграцията на птиците по прелетния път "Виа Понтика". Опръстеняването е метод, който позволява да се следи както движението им в рамките на дадена територия, така и миграцията на дълги разстояния от и до техните места за зимуване. Благодарение на него се генерират данни за степен на оцеляване, причини за смърт, възраст и размер на популацията за даден вид птица. Голяма част от уловените птици са измерени и фотографирани, определен е полът и възрастта им. За изминалите четири полеви сезона на лагера (2019-2022 г.) са уловени и опръстенени общо 53717 птици от 124 вида, сред които и много редки за България видове.

ПОДКРЕПА

Лагерът се провежда на брега на Черно море, в защитена зона “Дуранкулашко езеро”. Спането и опръстеняването се случва на палатки в периода 15 август - 1 ноември всяка година. В момента тече пети пореден сезон на работа, като за петте години в активностите на лагера са се включили над 140 експерти и доброволци. Доброволците са основната движеща сила, без които лагерът не би могъл на функционира. Важно е да отбележим, че инициативата разчита почти изцяло на дарения, благодарение на които се осигурява и поддържа научно-техническата и битова база на лагера:

  • алуминиеви пръстени за опръстеняване и специални клещи за тяхното отваряне и затваряне около крака на птицата
  • електронни везни и шублери за определяне на тегло и размери
  • мрежи и колове за улов на птиците
  • дълбоко разрядни акумулатарни батерии за пускане на записите
  • гориво за транспорт на доброволци, опръстенители и отговорник смени до лагера през цялата продължителност на полевия сезон
  • храна

ФИНАЛ

По време на нашето велоприключение ще споделяме личните си впечатления от емблематичния Дунав Ултра. Ще ви развеждаме из с този непознат край на страната ни и забележителностите (природни и културни), през които минаваме. Ще ви разказваме за преживяното по трасето в снимки и видеа и ще се стремим към нашите две цели: финиширане на Дунав Ултра и подкрепа за Опръстенителен лагер Дуранкулак. За първата ще разчитаме на попътен вятър, а за втората - на всички вас.

Новини и коментари

Основна снимка
Васил Вандов
Дарения
 1,526  лв.

Целева сума
 8,000  лв.
Край на кампанията
31.10.2023
Дарители
28

Категория на кампанията : Природа / животни

Правен статут: НПО или друга организация

Даренията ще получи: ИБЕИ при БАН

Дарители

Име и фамилия
Сума на дарението
Анонимен дарител  50  лв.
Бисера Вълева  50  лв.
Анонимен дарител  50  лв.
Анонимен дарител  20  лв.
Анонимен дарител  50  лв.

Инициатор

Основна снимка
Васил Вандов

QR Code на кампанията

Дунав Ултра с кауза: Опръстенителен лагер Дуранкулак - Платформата
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта