Всички кампании

КАУЗА #ДаБъдеБаня


Бихте ли посетили минерална баня с мъжко и женско отделение, ако тя е чиста, реставрирана, приветлива, като цяло предлага услугите на СПА-тата и дори ги надгражда? При това, струва в пъти по евтино! В България вече има примери, че това е възможно - баните в Стрелча, Ягода, Симитли, Якоруда, Панчарево, Хасковски минерални бани…Има обаче и десетки затворени и тънещи в разруха минерални бани, а има и такива, които работят, но услугите в тях не са на нужното ниво.

Все още няма създадена всеобхватна и единна база данни за минералните бани и това налага изработката на ИНТЕРАКТИВНА КАРТА-ПЪТЕВОДИТЕЛ, която да дава информация за:

РАБОТЕЩИТЕ БАНИ - местоположение, режим на работа и работно време, цени, услуги, свойства и показания на минералната вода, рейтинг на банята по петзвездната система.

НЕРАБОТЕЩИТЕ БАНИ - местоположение, собственост, статут, история, архитектурни качества и състояние на сградите, състояние на сондажите, дебит и качества на водата, термални практики и традиции, посещаемост през годините.

Изработването и разпространението на такава база данни би било от полза, както на потребителите, така и на държавните институции и неправителствените организации, имащи отношение към минералните бани. То би помогнало за въвеждането в експлоатация на неработещите бани с услуги, присъщи на един качествен продукт и би подобрило качеството на услугите в баните, които работят.

Всъщност създаването на такава карта би следвало да е ангажимент на държавата, но тъй като тя години наред не се заема, се налага ние от Българска асоциация за термално наследство (БАТН) да осъществим този трудоемък и скъп проект. За целта са необходими 15 000 лв. и около година усилия на екип от експерти.

БАТН цели да възвърне обществената значимост на минералните бани - единствен по рода си български продукт, съчетал най-доброто от ориенталските традиции и традициите на европейските балнеокурорти. Баните на България следва да работят не като скъпи и достъпни за малцина СПА-та, а като термални центрове в духа на добрата българска традиция - социални средища със специфични културни и здравни практики.

Работим, за да постигнем ШИРОК ОБЩЕСТВЕН ДОСТЪП до минералната вода и търсим решения за осигуряване правото на гражданите да ползват ресурса за здравна превенция, рехабилитация, лечение и релакс. Първа стъпка към всичко това е именно интерактивната карта-пътеводител.

Нуждаем се от Вашата подкрепа, за да постигнем промяната!

#ДаБъдеБаня

*В колажа са използвани снимки от Интернет.

Новини и коментари

Основна снимка
Надя Иванова
Дарения
 709  лв.

Целева сума
 15,000  лв.
Край на кампанията
25.12.2023
Дарители
14

Категория на кампанията : Подобряване на средата

Правен статут: НПО или друга организация

Даренията ще получи: Българска асоциация за термално наследство (БАТН)

Дарители

Име и фамилия
Сума на дарението
Дора Анастасова  24  лв.
Анонимен дарител  200  лв.
Анонимен дарител  50  лв.
Анонимен дарител  5  лв.
Антонина Пройкова-Пещерска  50  лв.

Инициатор

Основна снимка
Надя Иванова

QR Code на кампанията

КАУЗА #ДаБъдеБаня - Платформата
Платформата.бг © 2023. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта