Всички кампании

КАУЗА #ДаБъдеБаня


Бихте ли посетили минерална баня с мъжко и женско отделение, ако тя е чиста, реставрирана, приветлива, като цяло предлага услугите на СПА-тата и дори ги надгражда? При това, струва в пъти по евтино! В България вече има примери, че това е възможно - баните в Стрелча, Ягода, Симитли, Якоруда, Панчарево, Хасковски минерални бани…Има обаче и десетки затворени и тънещи в разруха минерални бани, а има и такива, които работят, но услугите в тях не са на нужното ниво.

Все още няма създадена всеобхватна и единна база данни за минералните бани и това налага изработката на ИНТЕРАКТИВНА КАРТА-ПЪТЕВОДИТЕЛ, която да дава информация за:

РАБОТЕЩИТЕ БАНИ - местоположение, режим на работа и работно време, цени, услуги, свойства и показания на минералната вода, рейтинг на банята по петзвездната система.

НЕРАБОТЕЩИТЕ БАНИ - местоположение, собственост, статут, история, архитектурни качества и състояние на сградите, състояние на сондажите, дебит и качества на водата, термални практики и традиции, посещаемост през годините.

Изработването и разпространението на такава база данни би било от полза, както на потребителите, така и на държавните институции и неправителствените организации, имащи отношение към минералните бани. То би помогнало за въвеждането в експлоатация на неработещите бани с услуги, присъщи на един качествен продукт и би подобрило качеството на услугите в баните, които работят.

Всъщност създаването на такава карта би следвало да е ангажимент на държавата, но тъй като тя години наред не се заема, се налага ние от Българска асоциация за термално наследство (БАТН) да осъществим този трудоемък и скъп проект. За целта са необходими 15 000 лв. и около година усилия на екип от експерти.

БАТН цели да възвърне обществената значимост на минералните бани - единствен по рода си български продукт, съчетал най-доброто от ориенталските традиции и традициите на европейските балнеокурорти. Баните на България следва да работят не като скъпи и достъпни за малцина СПА-та, а като термални центрове в духа на добрата българска традиция - социални средища със специфични културни и здравни практики.

Работим, за да постигнем ШИРОК ОБЩЕСТВЕН ДОСТЪП до минералната вода и търсим решения за осигуряване правото на гражданите да ползват ресурса за здравна превенция, рехабилитация, лечение и релакс. Първа стъпка към всичко това е именно интерактивната карта-пътеводител.

Нуждаем се от Вашата подкрепа, за да постигнем промяната!

#ДаБъдеБаня

*В колажа са използвани снимки от Интернет.

Новини и коментари

Основна снимка
Надя Иванова
Дарения
 5,174  лв.

Целева сума
 15,000  лв.
Край на кампанията
30.06.2024
Дарители
94

Категория на кампанията : Подобряване на средата

Правен статут: НПО или друга организация

Даренията ще получи: Българска асоциация за термално наследство (БАТН)

Дарители

Име и фамилия
Сума на дарението
Анонимен дарител  20  лв.
Анонимен дарител  30  лв.
Мария Петрова  50  лв.
Николай Гънчев  100  лв.
Анонимен дарител  100  лв.

Инициатор

Основна снимка
Надя Иванова

QR Code на кампанията

КАУЗА #ДаБъдеБаня - Платформата
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта