Всички кампании

Подкрепа за Сара и Мартина - златните сестри в българската математика


Благодарение на корпоративен дарител, цялата сума за участие във финала на Copernicus Olympiad – направление Математика, 09 - 13.07.2023 г. в Ню Йорк, САЩ e осигурена и Сарка и Марти ще могат да представляват България.

Тъй като предстои още един международен финал, продължаваме набирането на средства за участието им в него.

В периода 06-13.08.2023, в Лондон ще се проведе глобалния кръг на IMEC (International Mathematics Exam Center) - https://sites.google.com/view/imec-online/global-round-uk - направление Математика. В първите два кръга участие са взели ученици от 33 държави (Participating Countries: Afghanistan, Malaysia, Romania, UK, Ukraine, Azerbaijan, Cambodia, Turkey, Nigeria, Iraq, Bulgaria, Myanmar, Tajikistan, Indonesia, Kyrgyzstan, Moldova, Philippines, Thailand, Tanzania, Tunisia, Mozambique, Kazakhstan, Vietnam, Turkmenistan, Albania, Egypt, USA, Canada, Hong Kong, Macau, Bangladesh, Laos, Nepal). На база резултатите от финалния кръг на състезанието, се  определя кои ученици ще бъдат допуснати до финала. По време на финала учениците е трябвало да решат 25 задачи на английски език за 60 минути. Мартина Илиева (6 клас) и Сара Илиева спечелиха златни медали, с което заслужиха правото да представляват България на глобалния кръг, който ще се проведе присъствено в Лондон.

За да могат да участват е необходима сума в размер на около 10,5 х. лв., която се формира както следва:

- 2 * 1 250 £ + 1 * 1 100 £ (такса участници+придружител) - включва таксата за състезанието, настаняване, храна и трансфери. Придружителят или заплаща посочената такса или сам си осигурява/плаща трансфери, настаняване, храна и т.н., т.е. всички разноски.

- 2 000 лв. – 3 бр. самолетни билети – София/Лондон Хийтроу/София

- 300 лв. - застраховки и др.

Сумата е за две деца и придружител.

Кратко представяне на Мартина Илиева и Сара Илиева.

До момента Мартина Илиева (6-ти клaс) има спечелени 9 купи за Световен шампион; 8 купи за Световен вицешампион и 4 купи за абсолютно трето място в Генералната класация от участия в Международни състезания по математика. Носител е на 2 купи за Международна звезда, 2 купи за Легенда и 1 купа за перфектен резултат.  От участия в български и международни състезания има спечелени над 150 медала. Мартина е член на Клуб 2018, Клуб 2019, Клуб 2020 и Клуб 2021 на “Успелите деца на България“ на фондация „Димитър Бербатов“. Лауреат на Голямата награда за 2019 г. (възрастова група I – IV клас) и 2021 г. (възрастова група V – VIII клас), финалист за Голямата награда за 2020 г. Званието Лауреат на голямата награда получава само един ученик от цяла България от всички участници от съответната възрастова група I – IV клас или V – VIII клас и през 2019 и 2021 г. това беше Марти. През 2020 г. беше финалист за голямата награда, т.е. класирана в топ 3 за съответната възрастова група.

По-подробна информация за представянето на Марти през 2022 г. може да бъде прочетено тук: https://dberbatov.org/nagradi/nominee/home/220411

Сара Илиева (9 клас) има спечелени 9 купи за Световен шампион; 4 купи за Световен вицешампион и 3 купи за абсолютно трето място в Генералната класация от участия в Международни състезания по математика. Носител е на 3 купи за Международна звезда, 1 купа за Легенда и 1 купа за перфектен резултат.  От участия в български и международни състезания има спечелени над 180 медала. През 2021 г. Сара беше част от Националния младежки отбор на България по математика, който представи страната ни в XXVI Младежка Балканска олимпиада по математика (присъствена) – Сараево (Босна и Херцеговина), 28.06.-03.07.2022 г. и завоюва бронзов медал. Сара е член на Клуб 2017, Клуб 2018, Клуб 2019, Клуб 2020 и Клуб 2021 на “Успелите деца на България“ на фондация „Димитър Бербатов“.

По-подробна информация за представянето на Сарка през 2022 г. може да бъде прочетено тук: https://dberbatov.org/nagradi/nominee/home/220413

С издадените през 2020 г. две книги от поредицата "Матаметически трикове", Сара Илиева стана най-младият автор (13 г.) на математическа литература в България. В началото на септември 2022 излязоха от печат трета и четвърта част от поредицата "Математически трикове", в които Марти е съавтор на сестра си Сара Илиева. Въпреки че е само на 11 г., Марти започна да измисля и свои начини за бързо и хитро решаване на задачите и съответно в книгите за някои задачи са посочени по два метода за решаване – на Марти и на Сарка.

Ако проявявате интерес и бихте желали да финансирате частично или цялостно участието на Мартина и Сара Илиева нв Global round IMEC можете да се свържете с мен на e-mail: daniela6@abv.bg или Facebook.

Новини и коментари

Основна снимка
Даниела Ангелова-Илиева
Дарения
 4,883  лв.

Целева сума
 10,500  лв.
Край на кампанията
15.07.2023
Дарители
58

Категория на кампанията : Образование / наука

Правен статут: НПО или друга организация

Даренията ще получи: Даниела Стоянова Ангелова-Илиева

Дарители

Име и фамилия
Сума на дарението
Анонимен дарител  100  лв.
Константин Иванов  50  лв.
Анонимен дарител  20  лв.
Анонимен дарител  1,000  лв.
Анонимен дарител  50  лв.

Инициатор

Основна снимка
Даниела Ангелова-Илиева

QR Code на кампанията

Подкрепа за Сара и Мартина - златните сестри в българската математика  - Платформата
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта