Всички кампании

Реставрация на стенопис в храм 'Св. св. Кирил и Методий', с. Блатец


Позволете да ви разкажем за едно българско село. Писмена история има от XVIII век, но тук е имало селище и по времето на траките, и по времето на римляните. В района са открити и находки от още от неолита.Откакто е имало човеци по нашата земя, оттогава е селото. Това е село Блатец, област Сливен, в миналото Исирлии. И не, това не е някакво замиращо село, изчезващо от географията, за което ще гледаме тъжни филми по телевизията. Село Блатец е жива общност, дом на 800 човека, гнездо на българската традиция, добродетел и вяра. През вековете е дало и изселници към Бесарабия и е приело изселници от Одринско, но се е запазило, почти като някакво чудо, някакво изключение. С корени в Блатец са Тони Дачева, както и журналистът, поет и сатирик Замфир Иванов–Фирко. Той e истинският Трендафил Акациев, убедени са местните.

Църквата е изградена от възрожденски майстори и се е връстник на Султанския ферман за българска църковна независимост от 1872 г. В архитектурно отношение градежът представлява кръстокуполна базилика. Изографисан е от тайфата на дебърския майстор Нестор Траянов. Осветен е от първия сливенски митрополит дядо Серафим. Братя и сестри, молим за Вашата помощ,.

Днес храмът в село Блатец се нуждае от реставрация на стенописите, последен етап в изографисването. За целта е необходима сумата от 31 000 лв. Офертата е силно занижена, тъй като единият от зографите е с корени в селото, но и така остава непосилна за общността. Енорията на с. Блатец към храм "Св.Св. Кирил и Методи" и църковното настоятелство към храма начело с отец Михаил Тенев Михалев се обръщат към всички родолюбиви българи, които могат да помогнат, дори с минимално дарение. Всички дарители ще се споменават на Света Литургия в храма. Имената на 5-те най-големи дарители ще бъдат изписани на каменна плоча в двора на храма.

Благодарим Ви и Бог да Ви благослови!

Новини и коментари

Основна снимка
Михаил Михалев
Дарения
 360  лв.

Целева сума
 31,000  лв.
Край на кампанията
26.06.2023
Дарители
1

Категория на кампанията : Култура / изкуство

Правен статут: НПО или друга организация

Даренията ще получи: Храм 'Свети свети Кирил и Методий'

Дарители

Име и фамилия
Сума на дарението
Илия Маринов  360  лв.

Инициатор

Основна снимка
Михаил Михалев

QR Code на кампанията

Реставрация на стенопис в храм 'Св. св. Кирил и Методий', с. Блатец - Платформата
Платформата.бг © 2023. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта