Всички кампании

“Въпросът за развода. За деца и родители”


Въпросът за развода. За деца и родители е втората книжка от поредицата “Въпросът за…”, следваща “Въпросът за смъртта. За деца и родители”. “Въпросът за развода” дава някои идеи за начина, по който бихме могли да разговаряме с децата, когато родителите им вземат решение да се разделят и да заживеят отделно. Тя е замислена за деца от 4 до 10-годишна възраст и техните родители, но е подходяща за всеки, който има нужда от подкрепа при разговор в темата за раздялата на мама и татко.

Книгата е създадена на основата на дългогодишната работа на авторите с деца и семейства. Тя отразява една често срещана форма на семейство и процес на развод на партньорите и не претендира, че обхваща всички разнообразни форми на семейства и двойки. Без да претендира за изчерпателност “Въпросът за развода. За деца и родители” поднася по деликатен начин темата за раздялата и кризата в семейството и напомня - не забравяй да дишаш!

Как ще бъдат разпространявани книжките
Книжките ще бъдат изпращани като благодарност за дарения, направени към фондацията. Средствата от даренията ще бъдат използвани за осъществяването на проекти, насочени към подобряване на психичноздравната култура и борбата със стигмата върху психичното здраве, достъпа до психичноздравна грижа и нейното качество.

Технически спецификации
Формат: 19 / 19 см;
Тяло: 28 стр., 4+4;
Корица: твърди;
Тираж – 100 броя;
Цветен печат: 11 илюстрации на цяла страница
ISBN: 976-619-92245-0-2

Автори:
Д-р Калина Йорданова
Борислава Мечева

Илюстратор:
Ирина Арменкова

Редактор:
Ирина Атанасова


Из “Въпросът за развода. За деца и родители”


“Понякога се случва мама и татко да решат да заживеят отделно: татко да се изнесе от вкъщи, да заживеем с мама при баба и дядо, или да имаме стая в жилището и на мама, и на татко. Това никога не става отведнъж. Преди мама и татко да се разделят, може татко да започне да нощува понякога у чичо. Може да видим мама да се разплаче без причина. Татко може да изглежда самотен и угрижен или да забележим, че от известно време двамата спят в отделни стаи.

Разводът е обратното на сватбата. Ако мама и татко са имали сватба - двамата са се подписали на документ, който казва, че те са законна двойка. Когато решат да се разделят, те трябва да подпишат друг документ, че вече не са заедно. Много родители не са имали сватба и не са подписвали официален документ. Тогава, когато решат да се разделят, те не подписват нищо. Независимо от това дали мама и татко са били женени, или не, те обичат децата си еднакво и остават техни родители завинаги.

Ако родителите решат да се разведат, може да чувстваме вина. “Дали пък не се разделят заради мен? Бях ли послушно дете? Или правех повече бели?” Детето никога не е виновно за раздялата между родителите си. То е резултат от любовта помежду им. Решението да са заедно, да имат дете или да се разделят е тяхно. Ето защо мама и татко носят отговорност за детето си, а не то за тяхната връзка. Когато се чувстваме виновни за раздялата им, това е защото не приемаме да сме безпомощни. Иска ни се да ги съберем обратно като им покажем, че нещата могат да се оправят, както ние можем да станем по-добри. Това обаче е илюзия, защото ние можем да бъдем тяхно дете, но не можем да заместим възрастния им партньор.”

 

Поредицата “Въпросът за… “ е в помощ на всеки, който се сблъсква със сложни житейски ситуации, които поставят емоционалния и психичния ни свят на изпитание.

 

Новини и коментари

Основна снимка
Ирина Атанасова
Дарения
 1,110  лв.

Целева сума
 2,000  лв.
Край на кампанията
29.08.2022
Дарители
20

Категория на кампанията : Образование / наука

Правен статут: НПО или друга организация

Даренията ще получи: Фондация "Кожа - платформа за психично здраве"

Дарители

Име и фамилия
Сума на дарението
Антоанета  60  лв.
Свилена Георгиева  50  лв.
Анонимен дарител  90  лв.
Анонимен дарител  50  лв.
Mihail Tzekov  40  лв.

Дар за дарители


Дарете 25 лв. и ще получите:
Книга "Въпросът за развода. За деца и
родители". Пишете на irina@koja-bg.org с име,
адрес и телефон, за да получите своята
книга.

Общо 0 дара са осигурени.
Количеството е изчерпано.
 

Инициатор

Основна снимка
Ирина Атанасова

QR Code на кампанията

“Въпросът за развода. За деца и родители” - Платформата
Платформата.бг © 2023. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта