Всички кампании

Смелите деца променят света, в който живеят


Докато учи в университета, Ани работи с учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в село Скалица, което тя завърши преди година. За Ани това е важно, защото иска да покаже на по-малките ученици, че могат да бъдат като нея, да станат уверени в себе си, да продължат образованието си.

Ученическият съвет на училището, част от който бе и Ани, постоянно измисля различни инициативи – пазаруват на възрастни хора, събират дарения, правят пакети с хранителни продукти и ги носят на социално слаби деца и възрастни хора, имат свое радио предаване, ходиха на заседания на Общинския съвет.

Граждански активните хора в България са малко. Не са много и активните деца. Представете си, че повече деца имат увереността на Ани да следват мечтите си и да помагат в общността си. Представете си, че ученици са наблюдатели на някоя сесия на Общинския съвет. А сега си представете, че същите ученици имат смелостта да отправят аргументирани предложения към съветниците за скейт площадка, за нов светофар, за младежки клуб.

Нашата цел, на „Малките стъпки“ е да дадем на децата умения как да отстояват каузите си и да бъдат полезни на обществото. Заставаме зад тях, за да им вдъхнем най-вече смелостта да го правят.

За да се чувстват учениците значими в своята общност, там, където живеят, местната власт трябва да ги допусне до реална дискусия, да чуе техните идеи и нужди сега. Това е другата наша задача: да убедим общината да даде отговори на децата, да се съобрази с техните предложения. Това ние наричаме детско участие във вземането на решения – малките стъпки, които утре ще направят децата силни граждани.

В СУ „Св. Паисий Хилендарски “ се обучават около 140 деца от 14 села в Ямболско. Повечето от тях искат да останат да живеят там, но искат да има по-добри условия за младите хора. Обезлюдяването на селата е проблем, който нашата програма адресира - важно е учениците да се научат да влияят върху живота си занапред и да знаят как могат да взаимодействат с кмета и Общинския съвет.  

В програмата ни за приложно гражданско образование участват всички ученици от 5 до 12-ти клас. Те учат през игри какво зависи от местната власт, как общинският съвет контролира кмета, как гражданите, включително самите те  могат да влияят върху решенията. Ние им помагаме да се научат да представят идеите си пред кмета и Общинския съвет. Заедно ще защитаваме каузите им – за фитнес, спортна площадка, вендинг машина. Ще помогнем най-одобряваните от децата идеи да бъдат внесени при обсъждане на бюджета на община Тунджа през 2023 г.

СУ „Паисий Хилендарски“ е единственото средно училище в община Тунджа. Предлага професионално образование по лозаро-винарство, което дава възможност за успешна реализация в региона. Нашата програма помага за предотвратяване на отпадането от училище - с нас на децата им е интересно, ново и различно. Когато се ангажират в свои собствени инициативи, те идват на  училище с желание.

В тази дългосрочна инвестиция от малки стъпки, имаме нужда от Вашата подкрепа. Средствата, дарени за кампанията ще бъдат изразходвани за обучения на учителите в програмата; обучения с учениците през един учебен срок - пътни разходи и нощувка; техни срещи с кмета и общинските съветници; осъществяване на ученически инициативи.

Малките стъпки помагат на учениците да минат дългия и сложен път на бюрокрацията и да отстояват каузите си. Нека да дадем криле на поне една детска мечта – бъдещето е на активните деца!

Харесайте страницата във фейсбук и вижте повече за нас тук:

Можете да подкрепите кампанията и с дарителски SMS с кодова дума DMS STEPS на номер 17 777 за трите мобилни оператора

Тази организация е участник в проекта на Фондация BCause „Информиране, ангажиране, успех!“, финансиран по Фонд Активни граждани България от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване на капацитета и устойчивостта на гражданския сектор.

Новини и коментари

Основна снимка
Люба Батембергска
Дарения
 70  лв.

Целева сума
 9,750  лв.
Край на кампанията
29.06.2022
Дарители
2

Категория на кампанията : Образование / наука

Правен статут: НПО или друга организация

Даренията ще получи: Фондация "Малките стъпки"

Дарители

Име и фамилия
Сума на дарението
Анонимен дарител  50  лв.
Румен Кулев  20  лв.

Инициатор

Основна снимка
Люба Батембергска

QR Code на кампанията

Смелите деца променят света, в който живеят - Платформата
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта