Всички кампании

Дарете сега за бежанците от Украйна!


„Надяваме се до седмица да се върнем в Украйна“ беше първото, което чух с надежда в гласа от дъщерята Галя в първото семейство от Украйна, което настанихме при нас. Когато влязох в стаята  видях уплашените им лица, въпреки привидното спокойствие, което се опитваха да излъчват. Това беше вторият ден, откакто са при нас и май още не осъзнаваха какво точно им се случва. „За първа нощ спим, откакто започна войната при нас...“, сподели Галя. „Страх ни е за живота ни, но искаме да се върнем, когато всичко свърши. Днес трябва да е имало преговори и се надяваме да са се разбрали и войната да свърши...“, продължи с надежда тя.

Те са бесарабски българи, роднините им са живеели в района на Ямбол и преди много години са се преселили в Украйна. „В района, в който живеем около Одеса има над 75 000 българи, всички говорим български език.“ разказа ми Галя. Когато започнала войната, заводът, в който работела бил разрушен и тя останала без работа. Там е останал брат ѝ Руслан, защото е на възраст, в която подлежи на задължителна военна служба и е забранено да напуска Украйна. Той има българско гражданство и преди време е живеел и работел в България. „Ние живеем на границата с Румъния, там е опасно. Руслан ни каза да дойдем тук, в България, защото е по-сигурно и ето, тук сме“ сподели с мен Галя.

„Все още не можем да се отърсим от стреса... когато чуваме шума от самолети наблизо се плашим... Надяваме се до седмица да се върнем в Украйна...“

Подкрепете хората от Украйна, които бягат от войната и търсят спокойна и сигурна среда тук, в България!

Фондация КОНКОРДИЯ България приема бежанци от Украйна, потърсили подкрепа и защита в България! Имаме подготвени 22 места, които предвиждаме, че скоро ще бъдат запълнени и планираме да предоставим още. При нас бежанците от войната получават напълно безвъзмездно подслон, храна, административно съдействие, емоционална и психологическа подкрепа и всичко, което е необходимо за спокойния им престой. До момента сме подслонили и подкрепили 25 човека. За всяко семейство престоят е различен, като динамиката на дневна база е голяма.

Грижата за хората, бягащи от войната при нас възлиза на 50 лв. на ден на човек. Всеки, настанен има възможност да получи и първоначален личен пакет, който включва хигиенни материали и комплект дрехи според конкретните нужди, който възлиза на стойност 45 лв.

Целта на кампанията ни е да съберем 10 000 лв., с които да осигуряваме спокойна и сигурна среда на хората, бягащи от войната в Украйна.   

Подкрепете ги и вие за да могат да получат това, от което имат нужда: спокойна и защитена среда; възможност да си починат от стреса, който преживяват и да намерят начин да продължат напред.

Новини и коментари

Основна снимка
Зорница Симеонова
Дарения
 950  лв.

Целева сума
 10,000  лв.
Край на кампанията
14.05.2022
Дарители
4

Категория на кампанията : Бедствия / кризи

Правен статут: НПО или друга организация

Даренията ще получи: Фондация КОНКОРДИЯ България

Дарители

Име и фамилия
Сума на дарението
Анонимен дарител  150  лв.
Анонимен дарител  200  лв.
Анонимен дарител  500  лв.
Анонимен дарител  100  лв.

Инициатор

Основна снимка
Зорница Симеонова

QR Code на кампанията

Дарете сега за бежанците от Украйна! - Платформата
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта