Всички кампании

ЗаЕдно Можем: Обзавеждане на две стаи за деца със специални нужди


Статус:
До момента сме събрали 25 хил. лв. включително сумите, които са в тази статия. За повече информация разгледайте този фейсбук пост.

История:

През последните 10 години Ирена, която е клиничен психолог и психотерапевт, е отдадена на мисията да подпомага деца и хора със специални потребности. Чрез метода на асистираната с коне терапия, с помощта на коня Арни и кучето Леда, яздейки сред природата, децата участват в различни дейности под формата на игра, които стимулират справянето им с техните физически, поведенчески, сензорни, психоемоционални и социални предизвикателства. Използвайки движенията на коня и пълният ресурс на заобикалящата природа, фокусът се поставя върху ефективната терапия за конкретното дете и неговата конкретна нужда, а не върху самата езда.

През 2020 започва да работи със сестра си Петя, която е детско-юношески психолог и хомеопат. Двете стават изключителен екип и за да подобрят още повече процеса на работа с децата, започват своето обучение по Ерготерапия и АВА ( поведенчески анализ) за ерготерапевти и антропософска специална педагогика и социална терапия.

Към момента Ирена и Петя работят с над 70 деца, с различни специални потребности. В това число деца от аутистичния спектър, Детска церебрална парализа, Синдром на Даун, Синдром на Рет, Сколиоза, Хиперактивност, Сензорно-интегративни дисфукции, Поведенчески проблеми, Слединсултни състояния и Енуреза.

През 2021 Ирена и Петя получават вдъхновение да разширят дейността си като основат сдружение “Заедно можем” в полза на обществото. Също така се местят на ново място - къща във Варна с двор и помещения, които започват да преобразуват в комбинирана солна/сензорна стая и Ерготерапевтична стая. Дворното пространство се преустройва в нов дом за двете малки кончета Ото и Лили, които ще помагат в терапевтичните сесии, и  които децата просто обожават. 

Ирена и Петя до момента са инвестирали общо 5000 лв. за основен ремонт на помещенията и 2000 лв. да закупят Ото и Лили, но сумите нужни за цялостното оборудване на помещенията са непосилни за техните спестявания и бюджет.

В Ерготерапевтичната стая предвиждаме да има симулатор за езда, настилка от предпазни дюшеци, специализирани люлки, меки модули на стълби и склон, стена за катерене, ролкова пързалка, балансираща пътека, борд и др. Ще бъде оборудвана специална детска кухня, където децата ще се учат да се справят с различни домакински дейности. Всички упоменати помощни средства  са подходящи за извършване на интерактивна рехабилитация, като чрез играта децата ще  развиват умения и компетентности за справяне в различни дейности от ежедневния, социалния и училищен живот.

За оборудването на втората стая, която ще бъде солна и сензорна в едно, е нужно да се закупи халогенератор и медицинска сол и различни уреди за стимулиране и релаксиране на сетивата( Предвижда се да има проектор, фиброоптичен дъжд и др). Заниманията в Сензорната стая подпомагат за справянето с широкият спектър от сензорни затруднения, които по-голямата част от децата срещат. Често проблемите в поведението и ученето се дължат на неправилната интеграция и неспособност да се обработва и интегрира правилно сензорната информация. В комбинация с т.нар халотерапия, позната още като солна терапия, децата по естествен начин подпомагат оздравителните сили нa организма и засилват своя имунитет. 

На двора в специално обособено пространство ще живеят Ото и Лили. Още в древността човек е познавал лечебната сила на животните. Общуването с животни, които подпомагат дадено лечение или т.нар  асистирана с животни терапия помага при редица състояния и предоставя ефективна психотерапевтична помощ. Опитът през годините е доказал, че животните могат да оказват силно положително влияние и да бъдат важна част от цялостната терапия или допълващо лечение за деца със специални потребности.

Всичко това може да стане реалност с вашата помощ!

Сумата която набираме ще послужи за цялостното оборудване на двете стаи и административните разходи на сдружението за срок от 1 година и възлиза около 35 хил лв. Отделните суми са както следва:

  • Оборудване на Ерготерапевтична стая - 13 хил. лв.
  • Оборудване на комбинирана Солна и Сензорна стая - 12 хил.
  • Наем и поддръжка на помещенията, разходи за отглеждането на Ото и Лили и др. за срок от 1 година - 10 хил. лв.

Как може да помогнете?

  1. Направете директно дарение на страницата на кампанията.
  2. Споделете за кампанията с приятели и познати чрез социалните мрежи или чрез лична препоръка.
  3. Споделете кампанията с фирми и организации, които могат да предложат финансова и друга помощ.
  4. Следете прогреса на кампанията като се присъедините към фейсбук групата на сдружение “Заедно можем”

Надяваме се, че с Ваша помощ, ще може да съберем тези средства и всички заедно да подпомогнем децата да са по-здрави, комуникативни и социално интегрирани.

Повече за работата на Ирена може да видите в Репортаж на БНТ (30 мин), репортаж (5 мин) и интервю за Ezda.

Също така може да посетите нашия уебсайт zaedno.earth.

Новини и коментари

Основна снимка
Ирена Методиева
Дарения
 8,891  лв.

Целева сума
 35,000  лв.
Край на кампанията
25.02.2022
Дарители
26

Категория на кампанията : Лечение / рехабилитация

Правен статут: НПО или друга организация

Даренията ще получи: Сдружение "Заедно Можем"

Дарители

Име и фамилия
Сума на дарението
Калин Пантелеев  40  лв.
Делойт България  1,000  лв.
Анонимен дарител  60  лв.
Анонимен дарител  108  лв.
Вера Съртлийска  50  лв.

Инициатор

Основна снимка
Ирена Методиева

QR Code на кампанията

ЗаЕдно Можем: Обзавеждане на две стаи за деца със специални нужди - Платформата
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта