Всички кампании

Лечение и рехабилитация на деца


Да знаеш, че детето ти има нужда от медицинска помощ и да не можеш да му я осигуриш. Това е усещане, което никой не трябва да изпита.

Фондът за лечение и рехабилитация на деца на Фондация Бикоуз подпомага със средства предимно деца с нужда от постоянна рехабилитация и за закупуване на помощни средства. 

През 2020 год. към фонда се обърнаха за финансова подкрепа родителите на деца, страдащи от детска церебрална парализа, епилепсия, специфични разстройства в развитието на двигателната функция, спина бифида с хидроцефалия, детски аутизъм, разстройство на психичното развитие, разстройство на експресивната реч.

Клиничната пътека за рехабилитация на деца с ДЦП покрива 10 дни процедури (2 седмици без събота и неделя). За децата с постоянен адрес в София Столична община дофинансира още 10 дни процедури, така че да няма дълги паузи в терапията. За съжаление, децата от провинцията нямат такава привилегия, затова се налага родителите да отделят сериозни средства, с които в обичайния случай не разполагат. При децата със заболявания, различни от ДЦП, например епилепсия, проблемът е още по-сериозен, защото клиничната пътека е за 1-2 курса рехабилитация годишно, което е крайно недостатъчно

Решенията за отпускане на средства от Фонда се взимат от комисия, която заседава два до четири пъти годишно. Средствата се превеждат директно на рехабилитационните центрове и медицинските центрове.

На кого помогнахме през 2020?

  • За две деца с детска церебрална парализа бяха осигурени бягаща пътека за терапевтични цели и велоергометър.
  • Помощ потърсиха родителите на 2 деца с разстройство на обмяната и с полималформативен синдром за закупуване на кислородни концентратори и аспиратор за секрети.
  • Беше подпомогнато лечението и на едно дете с диагноза лумбална спина бифида с хидроцефалия за закупуване на катетри, иригационни системи и диоптрични очила.
  • За едно дете с диагноза епилепсия – Синдром на Уест бяха отпуснати средства за закупуване на медикамента “Сабрил” за 3-месечен курс терапия
  • Едно дете беше дофинансирано за извършване на генетични изследвания за потвърждаване или отхвърляне на генетичен синдром. 
  • Подпомогнати са общо 20 деца за терапия в следните центрове: Фондация „Воден път”, Център „Логос АБВ”, Сдружение „Аутизъм днес”, Личностен институт, Росица Кондева – логопед, „Светулки А-Я”, Център за психично здраве, Игиа ЕООД , Семира консултинг, МЦ ДНХ

 Разкази на родители: 

При осиновяването си В. беше с изоставане в развитието си, свързано с говора, движенията, комуникацията, неспособност да се храни и ходи самостоятелно. Това наложи да ползвам услугите на логопед от началото и до момента. Вследствие на усилията и постоянството, детето вече свързва думи в изречение, разбира, познава всички букви и числа до 10, но все още се констатира голямо изоставане в развитието. Необходима ни е помощ, за продължи логопедичната терапия.”

„За втори път се обръщаме към вас с молба за финансиране. Първия път, когато ни подкрепихте, закупихме на болното си дете вертикализатор, който ползваме и до този момент. Настъпи подобрение и продължаваме да се борим с тежката диагноза ДЦП. От половин година посещаваме рехабилитатор на лични разноски. Успяваме да се справим донякъде и сами, но имаме нужда отново от вашата подкрепа, за да продължим и, ако е възможно, да увеличим процедурите, за да се подобри състоянието на момчето ни.”

Помогнете ни да достигнем до повече деца и родители! Вашата подкрепа е жизненоважна за децата и е глътка въздух за родителите, които ежедневно се опитват да осигурят нормален живот на децата си.

 

Новини и коментари

Основна снимка
Веселина Йорданова
Дарения
 7,977  лв.

Целева сума
 10,000  лв.
Край на кампанията
30.12.2021
Дарители
66

Категория на кампанията : Лечение / рехабилитация

Правен статут: НПО или друга организация

Даренията ще получи: Фондация BCause

Дарители

Име и фамилия
Сума на дарението
Анонимен дарител  100  лв.
Стасимир Петров  20  лв.
Анонимен дарител  60  лв.
Анонимен дарител  500  лв.
M  50  лв.

Инициатор

Основна снимка
Веселина Йорданова

QR Code на кампанията

Лечение и рехабилитация на деца - Платформата
Платформата.бг © 2021. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта