Всички кампании

Висотомер за вековните дървета на България!


Асоциация на парковете в България започна инициатива за съхраняване на вековните дървета на България. Целта е повече вековни дървета да бъдат обявени за защитени.

Като част от нея стартираме и настоящата кампания за събиране на средства, които ще използваме за закупуване на професионален висотомер.

Висотомерът е  уред, с който се измерва с голяма точност височината на дърветата. Така експертите ни ще са оборудвани за работата на терен по събиране на нужните данни за обявяване на едно дърво за вековно. Освен височината, необходимо е да се опишат още GPS координати, обиколка, приблизителна възраст и състояние на дървото.

През 2021 г. АПБ подаде предложения до Министерство на околната среда и водите (МОСВ) за обявяване на 10 вековни дървета, за които вече имаме събрани данни. А граждани, държавни горски стопанства и регионални дирекции по горите ни изпратиха информация за 87 дървета, които да бъдат защитени.. 

В следващия етап на кампанията предстои да обиколим част от тях, за да вземем точни координати, да измерим височина и обиколка, да се направи преценка за състоянието на дървото и да се изпратят предложенията към МОСВ.

Може да ни изпращате информация за вековни дървета, които не са защитени на priroda@parks.bg.

Вярваме, че с ваша помощ бързо ще съберем нужните средства за закупуване на висотомера! За да направим заедно първата стъпка по опазване на вековните дървета на България – обявяването им за защитени!

Новини и коментари

Основна снимка
Мирослава Попова
Дарения
 860  лв.

Целева сума
 860  лв.
Край на кампанията
12.09.2021
Дарители
15

Категория на кампанията : Природа / животни

Правен статут: НПО или друга организация

Даренията ще получи: Асоциация на парковете в България

Дарители

Име и фамилия
Сума на дарението
Valentin Zlatanov  310  лв.
Анонимен дарител  50  лв.
Анонимен дарител  30  лв.
Анонимен дарител  10  лв.
Момчил Димитров  100  лв.

Инициатор

Основна снимка
Мирослава Попова

QR Code на кампанията

Висотомер за вековните дървета на България! - Платформата
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта