Всички кампании

Център раСТЕМ в света на науките. Бъдеще за всеки ученик!


Скъпи съграждани, родители с отношение към образованието, бизнесмени и всички Вие, за които е скъпо образованието, представяме ви център “раСТЕМ” в света на науките, уникално по рода си учебно пространство за България, което интегрира природните научни дисциплини (приложна лаборатория), творческите индустрии и работата с ръце (Мейкърспейс работилница), дигиталните науки и развива комуникационните и презентационни умения на учениците (сцена, амфитеатри, споделени уютни места за общуване и неформално учене). Уникалната добавка е присъствието на стая на сетивата, чийто мултисензорен дизайн обгрижва нуждата от движение, концентрация и фокус, връзката с живи растения и животни; тя стимулира цялостното съзнателно присъствие чрез връзката на съзнанието с движенията и сетивността на тялото. Дизайнът на центъра е модерен, ярък и неочакван, провокиращ учениците да възприемат училището като място където им е приятно да прекарват време, дори след края на учебните занятия.

90 СУ „Ген Хосе де Сан Мартин“ е иновативно училище и “училище в облака” с уверени ученици, с любов към знанието, с поставени високи цели, следващи ги с помощта на иновативни учители. 90 СУ се стреми  да достигне едно по-високо ниво на развитие  и да покаже едно различно лице на институцията „училище”, не само като обучителна среда, но и като център за развитие. Тази визия училището постига с помощта на лидерски екип от учители и силна администрация, които притежават необходимата квалификация, качества,  умения и нагласи. Те отговарят на потребностите на новото поколение ученици, тенденциите в образованието и технологиите, социалния живот и настъпването на глобалната ера.

С изграждането на STEM център за природни науки и предприемачество целим:

 • разширяване обхвата на знанията на учениците
 • сътрудничество между ученици и водещи компании за бъдеща реализация
 • усъвършенстване на работата в екип, споделяне на идеи творческо мислене
 • професионално усъвършенстване на работата с дигитални технологии и уменията по природни и хуманитарни науки
 • учениците да влязат в ролята на предприемачи и да създават реални продукти
 • учениците да изграждат роботизирани системи, да извършват аудио и видео обработка
 • учениците да продължат образованието си, избирайки професиите на бъдещето

Центърът ще бъде разположен на целия четвърти етаж на училището с площ 564 кв. метра. Ще включва зони, като:

 • “Сърце” общото пространство за учене, общуване и презентиране, където всеки е “у дома си”
 • Лаборатория “Еврика” с най-високо ниво на технологии като химическа камина за експерименти и 3D микроскоп
 • “Нещоправене”, където занаятите нямат граници. Зона за готвене, шиене и други занаяти, оборрудвана с печка, мивки, абсорбатор и място за съхранение на шевни машини и материали за работа
 • Мейкърспейс(Работилница), където правенето с ръце среща дигиталните инструменти, снабдена с пълен набор на инструменти, 3D принтер за изработване на модели и комплекти за роботика, където учениците ще могат да развихрят въображението си
 • Стая “Слънце" (Сетивна стая), стая на сетивата, тактилността и връзка с живата природа
 • “Мозъчен хъб” за виртуални посещения и фокусирани брейнсторминг сесии
 • “Сътворение” - мултифункционално пространство за работа в малки и големи групи и индивидуално
 • “ОКОто”(Учителско ателие) за учители творци
 • “Атмосфера” - класна стая на открито за бърза връзка със свеж въздух

Център “раСТЕМ” ще бъде обзаведен с модулни мебели, подходящи за екипна дейност, а оборудването ще бъде на най-високо технологично ниво.

Учебният час ще се превърне в изследователско пътешествие за учениците, които ще правят връзки между различните области на знанието от природни и хуманитарни науки и изкуство. Това ще бъде възможно чрез интегрирани модули между отделните учебни предмети.

Проектът е финансиран по Национална програма “Изграждане на училищна STEM среда” на стойност 300 000 лв. Собственият принос съгласно изискванията на програмата е минимум 10% от посочената сума, възлизаща на 30 000 лв., като ние добавихме още 20 000 лв., защото живеем и дишаме за реализацията на център “раСТЕМ”. Средствата с които разполагаме са недостатъчни и са ни нужни още 60 000 лева, за да реализираме нашия проект в максимален размер. Като за целта сме планирали да набавим сумата чрез различни инициативи и дарения.

Организирали сме и дарителска кампания от aприл до юни с различни инициативи за набиране на средства като благотворителни коктейли, базари, концерти и акции.

Екипът, разработил проекта (Архитектурно студио Lusio), както и цялата училищна общност на 90 СУ “Ген. Хосе де Сан Мартин", се обръщаме към вас с огромна молба да ни подпомогнете финансово, за да осъществим идеята си и изградим най-съвременната и вдъхновяваща среда за нашите ученици. Ще бъдем безкрайно щастливи ако откликнете и ни подкрепите в това начинание, защото нашият свят са децата и желанието ни е да им дадем най-доброто образование.

Може да разгледате визуално нашия център на линка към сайта ни:

http://sou90.org/%d1%86%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%80-%d1%80%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bc-%d0%b2-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%83%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5/

QR код за бърза връзка:

Новини и коментари

Основна снимка
Георги Пеев
Дарения
 220  лв.

Целева сума
 60,000  лв.
Край на кампанията
30.06.2021
Дарители
5

Категория на кампанията : Образование / наука

Правен статут: НПО или друга организация

Даренията ще получи: 90 СУ "Ген. Хосе де Сан Мартин"

Дарители

Име и фамилия
Сума на дарението
Ели Григорова  100  лв.
Радостина Иванова  30  лв.
Анонимен дарител  20  лв.
Анонимен дарител  20  лв.
Калина Йорданова  50  лв.

Дар за дарители


Дарете 50 лв. и ще получите:
Благодарствено писмо

Общо 0 дара са осигурени.
Количеството е изчерпано.
 

Дарете 500 лв. и ще получите:
Плакет

Общо 0 дара са осигурени.
Количеството е изчерпано.
 

Инициатор

Основна снимка
Георги Пеев

QR Code на кампанията

Център раСТЕМ в света на науките. Бъдеще за всеки ученик! - Платформата
Платформата.бг © 2022. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта