Всички кампании

Прозрачни планини


Защо планините да са Прозрачни?

Ние хората се нуждаем повече от планините, отколкото те от нас. Защо?

Българските планини са уникални със своята природа. Те са сред  най-богатите на биоразнообразие места в Европа. Съхраняват стотици ендемични, реликтни и застрашени от изчезване животни и растения. Това, което ги отличава, е че съхраняват обширни площи вековни гори, каквито почти не се срещат в другите планини в Европа. Освен, че са уникално място, планините ни осигуряват много материални и нематериални ползи, от които са възползваме всички ние – не само хората, живеещи в близост до планини. Само малка част от ползите са:

  • Почти цялата питейна вода в България идва от планините и особено от вековните гори;
  • Горите в планините защитават близките населени места от наводнения и свлачища;
  • Планините осигуряват поминък за населението – горски ресурси (дървесина, гъби, горски плодове, дивеч, риба) и земеделски ресурси (пасища, ливади, обработваеми земи);
  • Планините осигуряват чист въздух;
  • Планините предоставят естетическа наслада;
  • Планините са дом на едни от най-обичаните животни.
  •  

Освен това планините са мястото, където всеки от нас може да практикува любимите си спортове – пешеходен и велотуризъм, ски, сноуборд, наблюдение на птици, животни и редки видове растения. Имено затова е важно да управляваме добре планинските ресурси на България. Как може да стане това – като всеки се включи активно в управлението на любимата му планина, горска или речна територия.

Нашата мисия

Нашата мисия е да вдъхновим вас и да подкрепим  гражданската активност в обществото за по-добро управление на любимите ни места. Смятаме, че бихме могли да  опазим планините само ако привлечем достатъчно хора, групи и организации, които смятат, че правилният начин за взимане на тези решения е с тяхното участие.

Кои сме ние?

Ние сме общност от хора и с различни интереси и нужди. Ние сме  и група организации – Сдружение Балкани, Байкария, рибарско дружество Балканка, които искаме да взимаме участие, когато се решават въпроси, които ни засягат директно всеки ден. Обединяват ни две неща – гражданската ангажираност на всеки и привързаността към природата.

Нашата мисия е и ваша?

Ако смятате, че нашата мисия е и ваша, може да ни подркепите тук и да се запознаете с нашите дейности на платформата на прозрачни планини.

Новини и коментари

Основна снимка
Нели Найденова
Дарения
 10  лв.

Целева сума
 10,000  лв.
Край на кампанията
01.05.2016
Дарители
1

Категория на кампанията : Природа / животни

Правен статут: НПО или друга организация

Даренията ще получи: СДП Балкани

Дарители

Име и фамилия
Сума на дарението
Анонимен дарител  10  лв.

Инициатор

Основна снимка
Нели Найденова

QR Code на кампанията

Прозрачни планини - Платформата
Платформата.бг © 2021. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта