Всички кампании

Надежда за децата, преживели насилие


Срещали ли сте деца, които растат в страх, болка, срам и вина? Деца, които виждат ежeдневните скандали и посегателства между родителите си? Ние ще ви разкажем история на семейството на седемгодишния Иван, свидетел на агресията и взаимните обвинения между своите родители. За помощ ни потърси майката, след поредната семейна разправия, със срам показа охлузванията и синините си, за първи път проговори за „тайната”. Младата жена вече бе решена, че иска ново начало и по-добър живот за себе си и сина си. Ние я изслушахме, подкрепихме и придружихме по нелекия път от решение, медицинско свидетелство, разговор с адвокат до издаването на Заповедта за незабавна защита. 

Погрижихме се и за Иван, имаше собствено пространство, в което можеше да ни разкаже и покаже своята истина. Първоначално объркан и неуверен, впоследствие концентриран и съсредоточен. Да, с Иван, и с всяко друго дете не можеш да седнеш и просто да си говориш, да промениш живота му ей така, с вълшебна пръчица. Нужен е друг подход - той започна да играе, да рисува и без да разбира, неусетно ни разказа за дрязгите в семейството. Процесът не бе нито къс, нито лек, но той се справи. Прие, че мама и татко вече няма да живеят заедно под един покрив, но винаги ще останат негови родители, усети че насилието и виковете нe са нормални. Сякаш махнал товара на вината и вече спокоен, Иван започна да гради един нов поглед за вече различното си семейство. Майката, също по-уверена в своите възможности подкрепи детето си в новото начало.

Да, това е мисията на екипа „Център Мария” - да подкрепяме децата, преживели насилие и техните семейства. Годишно работим средно с 52 семейства от региона на Г. Оряховица и В. Търново, голяма част от които променят живота си. Знаем, че промяната е бавна, трудна и изисква усилия децата да проговорят на техният език - през занимания, игри, фигури, рисунки, защото те възприемат и преживяват света през образите. Така децата ни говорят и ние работим, без да ги връщаме към болезнените им преживявания. 

Затова ние се нуждаем от вашата подкрепа, за да помогнем на много други деца като Иван. За да продължим да работим с повече деца и техните семейства, дори и в условията на пандемия на нас са ни нужни 2 компютърни конфигурации и занимателни и образователни игри, съобразени с възрастта и потребностите на всяко дете в детските ни кабинети. 

Помогнете ни, нека заедно подкрепим семействата да кажат НЕ на насилието!

Можете да подкрепите кампанията и с дарителски SMS с текст DMS PODKREPA на номер 17 777 за трите мобилни оператора.

Новини и коментари

Основна снимка
Ася Георгиева
Дарения
 2,450  лв.

Целева сума
 2,900  лв.
Край на кампанията
31.03.2021
Дарители
18

Категория на кампанията : Деца в риск

Правен статут: НПО или друга организация

Даренията ще получи: Сдружение "Център Мария"

Дарители

Име и фамилия
Сума на дарението
Гергана Цончева  100  лв.
ОУ "Св.Св. Кирил и Методий", гр.Горна Оряховица  310  лв.
Анонимен дарител  167  лв.
BCause - Фонд за подкрепа на жени, пострадали от домашно насилие  1,000  лв.
Соня Георгиева  20  лв.

Инициатор

Основна снимка
Ася Георгиева

QR Code на кампанията

Надежда за децата, преживели насилие - Платформата
Платформата.бг © 2024. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта