fond-na-zhenite.jpg

„Има хора, които са на ръба на бедността. Има жени, които са икономически зависими от своите насилници. Има деца, които не могат да променят своите родители… Това, което ни мотивира да продължим нашата работа, дори и в тази трудна ситуация и с недостатъчно средства, са успешните случаи, при които наши клиенти успяват да се справят с проблемите си и да продължат напред. Затова Вашите дарения за Спешния фонд за борба с домашното насилие на Български фонд за жените бяха особено важни – те могат да спасят живот! Благодарим Ви за помощта! С нашия проект, освен подкрепата за всички бенефициенти, Вие дадохте възможност на една жена с три деца да повярва, че може да спре насилието над себе си и да мобилизира собствения си ресурс за справяне. Това за нас като екип е от особено голямо значение, защото успешните случаи ни мотивират да продължаваме.“

Това са думи на хората от екипа на Женско сдружение „Екатерина Каравелова“ – Силистра, които са една от 14-те организации, които получиха безвъзмездно финансиране от Български фонд за жените през юни 2020 г. от Спешния фонд за борба с домашното насилие в условията на COVID-19. Вижте повече за инициативата на Български фонд за жените и за нейното въздействие по-долу.

Български фонд за жените е създаден през 2004 г. и е единственият донор в България, който подкрепя финансово широк кръг от граждански организации, неформални колективи и активисти, които работят  за гарантиране на женските права и овластяването на момичетата и жените. Инвестираме в развитието на капацитета на гражданския сектор за постигане на пълно равенство между половете, за премахване на дискриминацията и насилието, основани на пола.

Визията ни: Всяко момиче и жена живеят в справедлив свят, в който изборите им са зачетени и гласовете им са чути.

Мисията ни е да изграждаме и развиваме женско движение в България като набираме ресурси и с тях подпомагаме организациите и активистите, движещи социалната промяна.

Направете дарение за Български фонд за жените

Форма за онлайн дарение

Имате профил? Моля, влезте в сайта

Нов потребител? Моля, регистрирайте се

Искам да даря без регистрация в сайта

Дарител

Информация за дарението

лв
Credit Card / Paypal

За какво дарявате?

Български фонд за жените набира средства, които разпределя под формата на безвъзмездно финансиране за организации и стипендии за активисти в рамките на различни свои програми и конкурси. По този начин, те достигат до хиляди момичета и жени в цялата страна.Само през 2020 г. предоставихме безвъзмездна финансова подкрепа в размер на 468,348 лв. Тя бе реализирана чрез 98 директни гранта към 55 организации и 18 активистки колектива от 46 населени места в страната. 61% от подкрепените организации осъществяват дейността си извън столицата. 83% от НПО-тата, които подпомогнахме, се управляват от жени. 29% от безвъзмездните средства са предоставени на новоучредени организации, нерегистрирани групи или индивидуални активисти. 42% от средствата са за проекти, насочени към противоречиви, невидими проекти или маргинализирани групи и общности. 

Преките бенефициенти от нашата директна финансова подкрепа са 186 070, а достигнатите и подкрепени индиректно хора са над 500 000. Трите ни национални информационни кампании, проведени през 2020 г., достигнаха до аудитория от над 2 милиона българи.

Ние от Български фонд за жените се застъпваме за правата и по-доброто бъдеще на всички жени, като отделяме специално внимание на момичетата и жените в уязвима ситуация – от ромски произход, бежанки и мигрантки, от отдалечени населени места, ЛГБТИ+, с увреждания, и други групи, чийто глас е по-малко представен в обществото.

 

Нашите най-популярни програми, за които имаме нужда от Вашата подкрепа, са:

Програма за борба с домашното насилие и насилието, основано на пола.

Програма за овластяване на момичета и млади жени.

Фонд за артистични проекти за жени.

Програма за климатична справедливост.

Програма за общностно развитие.

Повече за програмите можете да прочетете тук.

 

За какво още са ни нужни средства?

Освен че подпомагаме финансово гражданските организации в България, ние влагаме и много усилия за развитие на капацитета им. За целта организираме обучения, срещи, уебинари, проучвания. Подготвяме методически материали, наръчници и други ресурси. Консултираме и подкрепяме организациите, с които работим, така че те да бъдат по-успешни, устойчиви и заедно да реализираме социалната промяна: по-справедлив свят, в който изборите на всяко момиче и жена са зачетени и гласовете им са чути.

Друга наша роля е да правим застъпничество за подобряване на националните и местни политики за равнопоставеност на половете, за преодоляване на дискриминацията и изкореняване на насилието, основано на пола и домашното насилие. Правим това като участваме в работни групи и съвещателни органи към различни институции, подготвяме становища и доклади, консултираме взимащите решения.

Широко разпознати сме и с нашите комуникационни кампании, чрез които информираме, повишаваме знанията, променяме нагласите на обществото и набираме средства. Сред нашите най-успешни кампании са: „Заблуди в любовта“, „Вечните хитове на България“, „Моята съдба, моят избор“, Тест за шампиони, #Новите Будител(к)и, Рано ми е! и много други. Нашата работа е свързана и с много активизъм - организиране на шествия, протести, събития, срещи и обучения за развитието на женското движение в България, контакти с компании, инфлуенсъри, артисти, политици.

За реализирането на всички тези дейности, нашият малък, но отдаден екип, има нужда от Вашата подкрепа!

Дарете, за да разширим мащаба на нашата работа и да създаваме заедно един по-справедлив и равнопоставен свят, в който всяко момиче и жена имат условия да разгърнат своя пълен потенциал!

Платформата.бг © 2022. Дарителска платформа, управлявана от Фондация BCause. Всички права запазени!

Търси в сайта