КАК става ДАРЯВАНЕТО?

Как мога да даря?

Можете да дарите по няколко начина - както Ви е удобно:
- онлайн, с кредитна или дебитна карта, през системата Борика към ПОС терминала на Фондация BCause ("Помощ за благотворителността в България") в Уникредит Булбанк
- онлайн, с кредитна или дебитна карта, през Pay Pal
- по банков път – през дарителската сметка на Фондация BCause ("Помощ за благотворителността в България"). Забележка: Плащането не се отразява веднага в профила на каузата. Тази плащания се отразяват веднъж седмично.

Трябва ли да се регистрирам, за да направя дарение?

Не е нужно. Можете да дарите и без да се регистрирате в "Платформата".

Мога ли да даря анонимно?

Да, можете да дарите анонимно. Все пак, Фондацията следва своите правила срещу изпиране на пари и тероризъм и може да откаже съмнително дарение.

С какви банкови карти мога да направя дарение?

В "Платформата" можете да дарявате:

 • чрез системата Борика: с дебитни и кредитни карти Мaestro, VISA, VISA International, MasterCard, MasterCard International;
 • чрез системата Pay Pal: с дебитни и кредитни карти VISA, MasterCard, American Express, Discover.

Могат ли да се извършват плащания с международни карти?

Да, могат да се извършват плащания с международни карти VISA, MasterCard, American Express, Discover.

Колко сигурни са даренията през сайта?

Сигурността на плащанията се осигурява от нашите надеждни партньоори. Плащанията в сайта се извършват чрез собствен виртуален ПОС на Уникредит Булбанк.

Как става даряването по банков път?

Когато изберете да дарите по банков път за някоя кауза, Вие посочвате каква сума искате да дарите. Но това е само израз на намерение. За да дарите, трябва да преведете сумата на дарителската банкова сметка. Едва когато банката потвърди, че Вашето дарение е направено, то ще се отрази в Каузата.

Как да бъда сигурен, че даренията ми отиват по предназначение?

Фондацията осигурява предварителен и текущ контрол върху включените каузи, за да представи на вниманието на дарителите получатели на дарения, които работят по значими каузи с надеждни методи, имат добра репутация и отчетност.

Кога организацията/лицето ще получи изпратените за него дарения?

Получателят ще получи напарвените за него дарения след изтичане на срока на каузата. Парите се изпращат по банковата сметка, посочена от получателя в договора, подписан между него и Фондацията.

Ако каузата не успее да събере парите, посочени като финансова цел, какво става с парите?

Получателят (юридическо или физическо лице) ще получи паритe, дарени за неговата кауза, независимо че финансовата цел не е постигната. Вярваме, че той/тя може да събере останалата част от средствата по друг начин.

Удържате ли някакви такси?

Регистрацията в "Платформата" е безплатна. Дарителите не плащат никакви такси на "Платформата". Безплатно е създаването на апели. Фондацията удържа 5% от средствата, дарени за всеки апел, когато превежда парите на получателя. Тези средства се използват за поддръжка на онлайн платформата, комуникации с потребителите, плащане на банкови такси.

Мога ли да намаля данъците си? Как да получа бележка?

Щом сте дарител, имате своя личен профил в Платформата. Там са отразени направените от Вас дарения. В края на годината, а ако искате и по-рано, ни пишете. Посочете своето име, имейл и сумата, която сте дарили и за която искате документ. Фондацията ще се свърже с Вас и ще Ви издаде служебна бележка, която да използвате при подаване на данъчна декларация.

ЗАЩО и КАК да се регистрирам? КАКВО е личен дарителски профил?

Защо да се регистрирам?

Регистрацията Ви е необходима, за да изпoлзвате всички услуги на „Платформата“. Без регистрация можете да разглеждате каузите и да дарявате.

Искам само да разгледам. Трябва ли да се регистрирам?

Не е нужно. Можете да дарите и без да се регистрирате в "Платформата".

Как мога да се регистрирам?

Регистрацията е безплатна. Можете да се регистрирате, като попълните личен профил. При регистрация в „Платформата“ Вие задължително трябва да предоставите информация за Вашето име, имейл адрес и телефонен номер. Също можете да направите регистрация чрез профила си във Facebook, Twitter, LinkedIn.

Кой може да се регистрира?

Могат да се регистрират и физически лица, и юридически лица.

Какво е личен дарителски профил?

Всеки регистрирал се в "Платформата" потребител получава своя личен дарителски профил. През него потребителят може да следи и управлява създадените от него/нея Апели, направените Дарения и закупените Ваучери за благотворителни събития.
На базата на тази информация потребителят може да поиска документ за направените дарения и да намали данъците си.

Как да видя своя личен дарителски профил?

Профилът става достъпен, след като собственикът му влезе в "Платформата" със своите потребителско име и парола. Тогава горе вдясно на менюто се появява думата ПРОФИЛ. Кликнете върху нея.

Кой може да вижда моя личен дарителски профил?

Профилът е видим само за Вас - неговия собственик. Другите потребители на Платформата не го виждат.
При нужда администраторът на Платформата може да прави справки за Вашия профил - например, за да Ви издаде документ за направените дарения.

КАК се прави АПЕЛ?

Какво е АПЕЛ?

Апелите се създават с цел набиране на средства за важни лични или обществени нужди, в подкрепа на благотворителна кауза. Например: Медицинско лечение или рехабилитации, обучение, извънредни ситуации, участие в международни конкурси и други наистина важни причини. Примери за каузи са "Искам бебе", "Да помогнем на Калия да учи", "Заедно в Непал" и т.н.
Създаването на Апел на практика Ви дава възможност да създадете собствена страница в рамките на Платформата, в която да качвате снимки, видео и която можете да управлявате, редактирате и да следите отчетите за даренията.

Как се създава АПЕЛ?

Влезте в "Платформата" с регистрацията си. Изберете в меню "Апели" - "Създайте Апел" и следвайте инструкцията. Преди да започнете, запознайте се подробно със стъпките. Имайте предвид, че получателят на даренията трябва да бъде одобрен. Одобряването на получателя на даренията (физическо лице или юридическо лице) става на базата на представени от него/нея документи. За целта администраторите на "Платформата" ще се свържат с получателя. Вижте подробно всички стъпки.

Полезни съвети при създаването на Апел

 • Изберете конкретна кауза. Дайте крaтко и ясно име на Апела. - По-лесно се събират пари за "нова цигулка за Калина" отколкото за "подкрепете професионалния път на Калина"
 • Посочете сумата, която Ви е необходима. Нека тази сума да е максимално реалистична.
 • Посочете срок, до който искате да съберете сумата. Не го удължавайте излишно.
 • Препоръчителен размер за основната снимка - 755 x 340 px
 • Разполагате с видео? - Чудесно! Ембедвайте го от Youtube или Vimeo в процеса на създаване на каузата.

Как да кача видео?

Чудесно е, че имате видео! Първо го качете в канала си в Youtube или Vimeo и го ембедвайте във видео галерията на Вашия апел. В Платформата.бг не можете да качите видео директно от компютъра си. Затова пък можете да качите повече от едно видео към апела си.

Мога ли да си редактирам Апела? Да добавям снимки?

Да, можете да редактирате Апела и да добавяте текст, видео и снимки. След като Апелът Ви бъде одобрен, също можете да правите промени. Ако имате нужда от помощ, пишете на администратора. Имайте предвид, че администратоът ще бъде известен за всяка промяна, която правите в описанието на Апела.

Какво е ДАР за дарители?

Това е възможност да стимулирате дарителите за Вашия апел. Ако сте организация и имате рекламни тениски, шапки, чаши, календари, картички или други рекламни материали, можете да ги използвате, за да наградите дарителите за тяхната щедрост. Измислете си стимули на две или няколко стъпки.

Например: При дарение над 50 лева, дарителят ще получи рекламна чаша. При дарение от 100 лева - рекламна шапка, над 250 лева - тениска с лого или надпис. Над 500 лева - ще получи своя Дар за дарители лично от председателя на организацията. И т.н....
Опишете Вашите дарове и качете снимки, с които да ги илюстрирате. Така те ще изглеждат по-привлекателни.

Кой може да бъде получател на дарения чрез Платформата?

1. Физически лица:

 • нуждаещи се от лечение в България или чужбина, които не са в състояние да го платят - под 18 г. и над 18 г.;
 • нуждаещи се от финансова помощ за участие в конкурси, състезания, олимпиади и други форми за изява на таланти – за пътни и престой, такса участие, закупуване на инструменти, технически средства, материали.

2. Юридически лица:

 • организация по Закона за юридическите лица с нестопанска цел или Закона за народните читалища,
 • община,
 • образователни и здравни заведения и организации, които са на бюджетна издръжка;
 • религиозно настоятелство, регистрирано вероизповедание;
 • юридическо лице, което не е търговец, с благотворителни, социални, природозащитни, здравни, научноизследователски, образователни, културни и спортни цели.

Одобряването на получателя на даренията (физическо лице или юридическо лице) става на базата на представени от него/нея документи. За целта администраторите на "Платформата" ще се свържат с получателя.

Как става одобряването на получателя на даренията?

Одобряването на Получателя на даренията (физическо лице или юридическо лице) става на базата на представени от него/нея документи. Документите са основа за подписването на договор между Получателя на даренията, набрани чрез "Платформата", и Фондацията, която я управлява. Така гарантираме на дарителите, че с даренията им няма да бъде злоупотребено.

Администраторите на "Платформата" ще се свържат с получателя, за да поискат тези документи.

Вижте какви са Задължителните документи.

Как да разбера дали някоя организация има кауза в Платформата?

Изберете от падащото меню "Апели" - "Изберете Апел". Използвайте филтрите в дясно, за да сортирате по категории. Можете да потърсите по място, а и по ключова дума, като я напишете в търсачката.

Организацията ни вече е имала кауза в Платформата. Трябва ли пак да изпратим документи?

Не, щом организацията Ви вече е набирала дарения чрез "Платформата", не е нужно да изпращате документите й за всеки нов Апел. Ако имаме въпроси, администратор ще се свърже с Вас.

Трябва ли да сключа договор и откъде да изтегля модел?

Съгласно Общите условия на Платформата, Фондация BCause ("Помощ за благотворителността в България") и Получателят сключват рамков Договор за финансиране от участие на Получателя в Платформата. Договорът е безсрочен – един Получател може да има неограничен брой апели или подновяване на същия апел с нови обстоятелства. Договорът регулира начин на плащане на даренията, отчитане, подаване на актуална информация и визуализация. Договорът се изпраща на ФПББ сканиран за стартиране на апела, а после и подписан оригинал по пощата.
Изтеглете модел на договора, за да го попълните.


Още идеи?

Благотворително събитие в Платформата?

"Платформата" може да бъде Ваш незаменим помощник в организирането на благотворителни събития. Събитията могат да бъдат най-различни - рождени дни, концерти, изложби, спортни мероприятия, празненства и др.

Създайте Апел по случай рождения си ден. Поканете всичките си приятели и познати, вместо да ви донесат подаръци, да дарят на избраната от Вас кауза. Или създайте Апел, свързан с благотворителен концерт или изложба.

"Платформата" улеснява Вашите дарители да направят онлайн дарение. Това е възможност да дарят дори и онези, които не могат да присъстват, а искат да Ви подкрепят.

Примери за събития, които успешно са използвали "Платформата" са 1000 километровия маратон от София до Букурещ, Благотворителната изложба за набиране на средства за земетресението в Непал и др.

Имайте предвид, че като организатор на събитието, Вие поемате отговорността за организацията и провеждането на цялото събитие, неговото популяризиране и финансово обезпечаване.

Изпратете информацията от QR кода на апела си.

Платформата.бг генерира автоматочно QR код на всеки апел. Сканирайте го с телефона си (за целта трябва да имате съответното приложение) и изпратете информацията на приятел. Така той ще получи бързо информацията за Вашия апел и линк към него, и ще му бъде по-лесно да Ви подкрепи.

Поканете приятелите си от facebook да подкрепят апела Ви.

Под текста на всеки апел в Платформата.бг има поле с надпис "Изпратете покана на своите приятели от Фейсбук". Кликнете върху него и можете да изберете приятели от Вашия профил във Фейсбук, на които искате да изпратите линк към апела. Допълнително можете да напишете и съобщение.

Не намирате нужния отговор?

Готови сте да създадете Апел?

Ако сте регистриран потребител, въведете Вашите данни за вход в долната форма.

Вход в Платформата

Вход Регистрация

Вход